2010. november 10., szerda

Akinek nincs

az keressen, kutasson, kérjen, vegyen (vásároljon), és ne adja fel amíg nem talál.
Valahogy így voltam a rajz és technika tantárgyakkal. A tanmenet nem sokat mondott nekem. Így mankóként megvettem Szegeden a 3. osztályos tankönyvet a Nemzeti Tankönyvkiadótól, gondoltam ez legalább egy átlagos tankönyv (ez nem sértés akart lenni, nem ismerem a Mo-i tankönyvkiadókat), segít majd a tanmenet megértésében. Aztán itthon átlapozva inkább rajznál volt egy olyan érzésem, hogy valamit tanulhattak a gyerekek az előző években, amit én nem tudok. Így beszereztem az hiányzó két tankönyvet is. Olyan "mankóknak", mert a művészeti nevelésem enyhén szólva hiányos. A tehnikai rajzig szinte semmire nem emlékszem a rajzórákról. Technika nekünk nem volt, hanem kézimunka óra, amikor a lányok gombot felvarrni, beszegni, kötni, hímezni, makramézni tanultunk- nagyon jó órák voltak. De hát a technika?!


Érdekes lesz: Mozaik tanmenet és NT tankönyvek.  De legalább van jó néhány ötlet, képekkel, leírással. Mert ha nálam nem terem annyi ötlet, mint másnál, legalább keressek míg találok. És én magam is élvezem, hogy tanulhatok. Azt hiszem intenzíven fogunk rajzolni és technikázni a következő napokban, főleg ha ilyen esős idő lesz.
Tegnap kipiáltuk a füzet készítést (bár lesz repeta).

Ma az első osztályos technika könyvből merítettünk. Gyúrmázás volt a délutáni program, korhatár nélkül.
Eddig csak olvastam az otthon elkészíthető só-liszt gyurmáról. Ma kipróbáltam, a főzött változatot (recept a netről - kis módosítással persze). Nagyon jó lett. Volt egy kis régi piros ételszínezékem is, abból tettem bele, és rószaszínű gyurmánk lett. Szerintem ez sokkal jobb állagú, mint a bolti. Miért is nem próbáltam ki eddig?!

A kicsik asztala:


Anita gyöngyöket is készített az állatok, gyümölcsök mellé, kivájással tálat és felépítéssel ezt az edényt, amit kiszáradás után meg akarunk festeni.


És: nagyon jó együtt és egymás mellett dolgozni.

Most már van néhány ötletem. Csuda jó dolgokat lehet készíteni a só-liszt gyurmából, ajándékba vagy akár karácsonyfára is. (Csak két ötlet, de van több is a neten: itt és itt, gyurma recept is van több féle, lehet válogatni.)
Végül: talán a "Gyurmázás" cím illett volna e bőbeszédű bejegyzéshez.

6 megjegyzés:

  1. Nekem ez a főzött gyurma volt gyerekkoromban a kedvencem. A mi falusi ovinkban most is főznek ilyet az óvónénik, azt hiszem ők temperával vagy feloldott vízfestékkel szokták színezni. Az én kedvenc tantárgyaim: magyar nyelv és irodalom, rajz, technika, ének, természetismeret! Ezeket nagyon szeretem egymásba integráltan tanítani, az olvasott anyaghoz kapcsolódjon a kreatív tevékenység, hozzá a háttérben kötődő zene szóljon, mélyebb lesz a bevésődés. Ha egy témát, minél több érzékszervvel fogtok meg mélyebb lenyomatot hagysz, ha később vissza kell utalnod rá, könnyebben eszébe jut, fel tudja idézni! Nagyon szeretem olvasni, hogy haladtok és drukkolok nektek!Erika

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is volt gomb varrás alsóban a fiúk kínlódtak a lányok duplán dolgoztak :)

    Sajnos egyéb kézimunka nem volt :(

    Ismered a www.canadahun.com/forum oldalt? Nagyon sok hasznos dolog fel van töltve. Én pl mielőtt könyvet, CD-t... veszek ott belenézek, hogy tényleg olyan e, mint amilyet vásárolni szeretnék.

    A Kreatív topicban is sok jó ötlet van.

    Bergamott

    VálaszTörlés
  3. Szertár, nagyon jó integráltan tanítani, tervbe van véve, ez függ a tananyagtól is, meg idő is kell erre felkészülni, megszervezni a tanulást. Igyekszem erre, menet közben tanulok.

    Virág: itt is heti egy alkalommal volt rajz és technika, és volt, hogy elmaradt, magyar vagy matek óra lett belőle. Egyszerűen nem tudom, mit tanultak vagy mit kellett volna tanulni ezeken az órákon. Ezért most megpróbáljuk behozni.
    A mai nap fénypontja is a gyurmázás volt: a fiú labdákat készített, a kicsilány a babáknak főzött, a nagy meg sütit formázott. Annyira belemerültek a játékba! Még készítettem egy adag gyúrmát nekik.

    Bergamott: nem ismerem azt a fórumot. Úgy látom, nem lehet csak úgy hozzáférni az anyagokhoz.

    VálaszTörlés
  4. 3 feltétele van, hogy Állandó tag legyél (az állandó tagok férhetnek hozzá mindenhez):

    - regisztrálni kell
    - 20 hozzászólást gyűjteni (mondjuk a szójátékokban)
    - 48 óra eltelte a regisztrációtól

    VálaszTörlés
  5. Hajnalban belém hasított, hogy rosszul írtam :)

    48 óra a 20. hozzászólástól számítva :)

    /Hatásosabb ébresztő volt, mint a csipogó órám:)/

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...