2012. január 29., vasárnap

"Apával tanulok..."

A szombat egészen más, mint a többi nap. Azt hiszem mindnyájan szeretjük ezt a napot. Pihenős, együttlevős nap, amikor legtöbbször együtt van az egész a család.

Van a Kicsinek egy munkafüzete, szép színes. Ezt csak ritkán szokta elővenni, olyankor, amikor Apával akar "tanulni". Ritkán van erre idő, hisz hétközben az esték amikor mind együtt vagyunk, nagyon rövidek.
Ma is előkerült az a bizonyos tanulós füzet. Különös, együtt töltött idő ez apának és fiúnak.


Ilyenkor ilyesmi hangzik el: "de ügyes vagy!", "már ezt is tudod?!".
Szeretem őket nézni, hallgatni. Örülök annak, hogy olyan szépen fejlődik, magától megnyílik előtte a világ, megért fogalmakat, összefüggéseket. Ezek a feladatlapok (bár nem szükségesek, önkéntesen, kedvtelésből kerülnek elő) segítenek valamit lemérni abból, amit a gyerek fejlődött.
Istennek vagyunk hálásak értelmes gyermekeinkért.

2012. január 27., péntek

Elkezdtük újra

a tanulsát, a második félév anyagával. Őszintén szólva én várom a nyári szünetet, amikor azzal foglalkozhatunk ami épp érdekel.

Most már a kicsikkel is rendszeresen "tanulunk" egy keveset minden nap. Persze a középsővel lehet jobban, a kicsit semmiben nem erőltetem, neki kevesebb a türelme, kedve megülni, de így is látom, hogy sok minden ragad rá. Azt hiszem, sok mindent csak úgy magától is megtanul(na) a maga idejében, ezért nem is aggódom, ha valami nem megy még neki, hisz látom, hogy többet tud, jobban megért dolgokat mint ezelőtt egy-két hónappal. S ebben a korban annyira változó, hogy ki mit mikor ért, tanul meg. Eddig elmondhatom, hogy a három gyerek nagyon különböző volt ebben a korban, különbözött az érdeklődési körük, érezni lehetett mi megy nekik jobban, persze mindegyik más.

Csengével mostanában vágtunk-ragasztottunk. A Novum kiadó most már nem kapható "Csodás világ" nagycsoportosoknak való munkafüzetében vannak ilyen puzzle képek, amiket ki kell vágni és össze kell aztán illeszteni. Nem minden gyereknek könnyű az ollót jól irányítani. Komoly munka a vágás, főleg, amikor nem egyszerű négyzeteket kellett kivágni.Lehet más színes képekkel is gyakorolni a vágást, ragasztást.
A tépés-ragasztás, mozaikozás sem könnyű, igazi munka a kicsiknek. Ezt a  vasárnapi iskolában kezdték el és itthon fejeztük be, a kép témája: Izsák születése.


Számolni is tanulunk. Mindenki a maga szintjén. A közel két év korkülönbség nagyon sokat jelent ebben a korban.Mondókázunk, verseket, dalokat tanulunk, ismételünk, színezünk (én is, mert gyakran kérnek színezzek velük), játszunk. Sokat segít az ismétlésben az előző posztban említett memozálási, ismétlési rendszer.

Eljött az ideje a puzzle kirakásának is. Azt hiszem a kicsitől kapott kedvet a középső. Balázs fáradhatatlanul rakja ki egyiket a másik után. Csenge csak akkor ha nincs semmi érdekes olvasnivalója. S hogy sok könyvet kétszer-háromszor kiolvasott, sok van, amihez még nem nőtt fel, jut ideje néha puzzlet kirakni is.


Egyik nagy előnye, hogy már félév elején tudjuk milyen munkákat kell bemutatnunk rajzból és technikából a vizsgán illetve félév közben az, hogy tervezhetünk és jut időnk egyébre, ami nekünk tetszik vagy érdekel, főleg most, hogy nem lehet olyan sokat kint lenni. A héten ezt a kakas került sorra az Art Project for Kids-ről.


Érezzük, hogy a gyerekek nagyobbak, a kicsik is egyre inkább szeretik a társasjátékot -már amit ők is tudnak játszani. Szépek az esték, amikor együtt játszunk. (S csak hogy jobban hangozzon, mondjam, hogy "közben szavakat, színeket, számokat tanulunk", tanulunk nyerni és veszíteni? :) )


Csak hogy ki ne maradjon, egyik szobánk ablaka már december óta ilyen hópelyhes. Mégse hullt itt számottevő hó. De még van egy kicsi tavaszig, ezért reménykedünk.

2012. január 25., szerda

Memorizálás és ismétlés

A napokban találtam egy jó linket a Hernyósuliról Charlotte Mason oldalára: Scripture Memory System, ahol egy jó módszer van bemutatva igeversek memorizálására és ismétlésére. Ezt a módszert lehet más anyagok memorizálására is alkalmazni.
Nagyon örülök, mert egy kicsit elvesztünk a memorizált anyagok ismétlésében, amelyek egy idő után elfelejtődnek.
Így most már:
-míg tanulunk valamit, naponta ismételjük
-ha már jól megtegyeztük, csak páros vagy csak páratlan napokon ismételjük
-majd egyszer egy héten
-végül egyszer egy hónapban.

2012. január 24., kedd

Esős nap

a mai. Minden csöpög.

Csenge a tegnap levette a polcról és lapozgatta, olvasgatta az "Esős napokra" c. könyvet, amit pár évvel ezelőtt ajándékba hozott nekünk valaki. Este már tudta, mit szeretene elkészíteni (anya segítségével), csak úgy sorolta a hozzávalókat. Ma reggel esőre ébredtünk, így hát nekifogtunk hozzávalókat keresni és elkészíteni Bambi nyuszi ketrecét.

Anita valamikor régen kapott egy kis szövőkeretet, ami felkerült a szekrény tetejére s el is feledkeztünk róla. Ma azt is elővettük.


Tanév végére egy dobozban szobát kell berendezzen. Lehet ez lesz a szőnyeg.

2012. január 23., hétfő

Még egy

félévi vizsgán túl vagyunk - hála Istennek.
Reggel indultunk és este lett mire hazaértünk. Örülök, hogy nem kellett hajnalban kelni, csak tízre kellett megérkezzünk.
A. nem hibátlanul de nagyon jól vizsgázott. A hibák pedig lehetőségek a javításra, meglátni, hogy hol, min kell jobban dolgozni, mire figyeljünk jobban.
Megkaptuk mit kell készítsünk az nyári vizsgára, illetve milyen munkákat kell évközben elküldjünk. Eddig ezeket az infókat menet közben kaptuk. Jobb így, gondolom a mi munkánk is jobban mérhető és mi is jobban be tudjuk osztani az időnket s kevesebb munkát kell a vizsgán felmutatni.

Most egy kicsit pihenünk. Azután folytatjuk.

2012. január 20., péntek

Játék az ujjaknak

Nagy dolog megtanulni írni. És nem is könnyű. Az íráselőkészítő gyakorlatok csak a "jéghegy csúcsa". Az ujjmozgáskoordonáció fejlesztése játékosan nagyon fontos. Hisz olyan nehéz lehet a hatéveseknek a ceruza mozágását írányítani!

A mindennapi tevékenységek során a kisgyermek használja a kezét és látható, észlelhető a fejlődés. Itt nem arra gondolok, hogy az 5 éves ügyesebb mint a 3 éves. Hanem arra, hogy az 5 éves most ügyesebb, mint 4 évesen és a 3 éves ügyesebb mint 2 éves korában volt. Látszik ez a rajzokon, gyurmázáskor, amikor itthon játszunk.

Aktuális nekem az a téma, mivel két ovodáskorú gyerekem van most.

Vannak olyan gyakorlatok, játékok, amelyekről azt mondják a hozzáértők, hogy fejlesztik a ujjkoordonációt. Sok közülük nagyon egyszerű, olcsó, könnyen használható.

Ilyen például a szemezgetés. Nem is gondoltam, hogy ennyire fogják szeretni. Persze csak pár percre való "munkát" kaptak, még túl kevésnek is találták. Babot és kukoricát kevertem össze egy dobozban, azt kellett szétválogassák.Egy másik játék, amit szeretnek a gyerekek a "titokzsák". Egy kis zsákocskába mindenféle apróságot beteszek, sokszor csak úgy, hogy végigsétálok a lakásban és összeszedek néhány apró tárgyat vagy ami épp eszembe jut. A gyerekeknek sorban bekötjük a szemét és vehetnek egy tárgyat a zsákból, kitapogatják és megpróbálják kitalálni, hogy mi van a kezükben. Nagyon élvezik, szinte megunhatatlan (persze nem minden nap játszunk a zsákkal). Játék végén a játékaikat visszakapják. Csak az marad nálam amit a szekrény alól, asztal alól szedtem össze (mert ők nem pakolták el) illetve az én apróságaim, spulni cérna, hegyező, gyertya, kavics, gesztenye, hajcsatt, lakatkulcs, egyéb.

Most épp ilyesmi van a zsákban, de a tartalom mindig változik.

2012. január 19., csütörtök

"Megy a gőzös, megy a gőzös..."

A napokban beszéltünk közlekedési táblákról (Logico: A városban), volt feladatlapunk különböző járművekről, ember, állat, motor által hajtottakról. Így ma kézimunkaként egy vonatot ragasztottunk a gyerekekkel. Egy könyvtárból kivett könyvből van az ötlet. Egyszerű, nem kell hozzá nagy előkészület, csak színes papír, olló, ragasztó, ceruza, filc.Balázs karácsonyra kapott  vonatot sínnel, nagyon sok ideig el tudja nézni, hogy jár körbe-körbe a vonat, aztán hidakat épít neki. Az év elején volt a vonatállomáson is (ritkán kerül erre sor). Mindent beleadva dolgozott, öröm volt nézni a ragasztás utáni rajzolást.


Az elkészült remekművek:

2012. január 18., szerda

Hétvége

Rendhagyó volt.
Előadásokat hallgathattunk teremtés témában.
Találkozhattam otthonoktató szülőkkel és gyerekekkel. Igaz, hogy nem blogoznak, de nem ettől lesz hatékony az  otthonoktatás. Amikor valakinek már kamasz gyereke van, jobban látható, érezhető, hogy járható út ez is.

Elmentünk a "Leonardo géniusza: gépei és találmányai" című kiállításra,ahol az ő találmányai, gépei voltak kiállítva. Volt ott ornitopter, légcsavar, gépfegyver, katapult és a bombázó, bicikli, óra és sok egyéb, mind fából.2012. január 17., kedd

Hull a hó!

A gyerekek nagy örömére ma havazik. Jó volt sétálni a friss hóban. Hátha nem olvad el és akkor a szánkót is érdemes lesz elővenni.

Ez alkalomból fekete lapra fogkrémmel rajzoltak havas képet a gyerekek. A Colgate fogkrém nem bizonyult legjobbnak erre a célra, száradáskor nem lett habfehér. Egy "no name" fogkrém jobban bevált.

2012. január 9., hétfő

Karikatúra

Egyik feladat rajz és technikából karikatúrát készíteni.
Ma egy nagyon jó bejegyzést találtam az Art Projects oldalon. Meglátjuk, hogyan oldjuk meg ezt a feladatot.

A wikipédia a karikatúráról:
A karikatúra olyan humoros vagy gúnyos célú képi ábrázolás, főként rajz vagy lenyomat, amely egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen jelenetet szándékosan túlzó módon, torzítva mutat be. Célja az ártatlan szórakoztatáson kívül lehet a kinevettetés, fenyegetés, figyelmeztetés és bírálat. Gyakran megbélyegzi az emberi gyarlóságokat vagy valamilyen társadalmi, politikai stb. jelenség sötét oldalát.

2012. január 8., vasárnap

miniENCIKLOPÉDIA

Már nem tudom, mikor, egyszer régen, alkalmam volt Magyarországon egy antikváriumban járni. Ott akadtam rá olcsón a Passage Kiadó  (1993) miniENCIKLOPÁDIÁjára, 4-9 éves gyerekeknek. Akkor még nagyon jó állapotban volt. Itt az enyémek sokat lapozták, meséltem nekik, ők is elolvaták. Most újra előkerült. A két kisebb lapozza, olvassa.

Nincs benne mese az ősemberről, a világ keletkezéséről. Ritka ma már az ilyen könyv.

Főbb témái:

Az idő és én
A testem
A közvetlen környezetem
Körülöttem a természet
Körülöttem a nagyvilág

Nagyon szépek a képek benne. Sokat lapoztuk, lapzzuk, olvassuk, beszélgetünk és észrevétlenül tanulunk.


2012. január 6., péntek

Készülünk

Még karácsony előtt megkaptuk a félévi vizsga időpontját. Így most ünnepek után lassan próbáljuk összeszedni magunk és készülni, ismételni, befejezni egy-egy tantárgyból az anyagot.
Még karácsony előtt elért hozzánk egy léguti fertőzés, ami sorban levert bennünket. Most már kifele lábalunk. Egy itthonülős téli vakációnk volt, de mégis szép volt, voltak vendégeink, együtt voltunk többet, mint máskor.Látszik, hogy nőttek a gyerekek. Jókat lehet velük társasjátékozni is.
Kaptak ajándékba sógoroméktól egy scrabblet. Nagyon örül, főleg a nagy, mert mióta Mártáéknál játszott, többször mondta, hogy jó lenne, ha mi is vennénk, de itt nem találtam magyart. Ez pedig magyar. Így hát nagy az öröm, jókat játszottunk.
Aztán előkerültek rég nem olvasott könyvek, rég nem játszott játékok.
Bár más volt ez a vakáció és az ünnepek, mint máskor, megvolt a maga szépsége.

Most pedig próbálunk visszatalálni a régi kerékvágásba. Nem is olyan könnyű.

2012. január 5., csütörtök

Bezártam

Csak kiváncsiságból megnéztem a blogstatisztikát. A forgalom forrásainál találtam egy fórumot, ahonnan a bloromra találtak. Benéztem a fórumra és amit ott olvastam... hát nehéz rá szavakat találni. Az otthonoktatásról folyik a vita, nem valami szép hangnemben. Nem vagyok híve egymás pocskodírozásának. Nem ismerem ki indította a topikot. De jobbnak láttam bezárni a blogot. Csak töredékeket akartam itt feljegyezni főként magamnak, magunknak, szeretteinknek. Egyelőre zárva maradok.

Ovis munkafüzetek

A napokban számbavettem a nagyobbiktól maradt és az innen-onnan kapott ovodáskorúaknak készült munkafüzeteket, amelyekben már ki van töltve pár oldal, de maradt bőven kitölteni való.
Még találtam két kiscsoportosnak való füzetet is.
Ezen kívül az egyetlen magam választotta Íráselőkészítő a Corvin kiadótól, még a régi jobbik kiadásban.
Még itt vannak a Teora kiadótól is pár könyv. Érdesekesek, színesek. De úgy látom a sok könyv fedi egymást. Aztán az internet segítségével szinte bármilyen feladatlapot letölthetünk, kinyomtathatunk. Ráadásul itt a Logico és LÜK játék. Ez elég is. Van mivel, miből dolgozni. Egyelőre nem szándékozom munkafüzetet vásárolni. Ha valaki tapasztalatból tud ajánlani jó munkafüzetet azt megjegyzem.
A kicsik számára egyelőre a játék, a beszélgetés, olvasás jelenti leginkább az "örömteli tanulást", ami nem is tanulás, csak az élet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...