2012. július 24., kedd

"annak idején" nem tanították

nekem vagy nem emlékszem. Az itteni 4. osztályos matematika tankönyvben találtam " a szorzás rövidített próbája" címen és érdekesnek találtam:

  

2012. július 23., hétfő

Készülök...

A vakáció nem a tétlenség ideje.
Tanév végén megkaptunk majdnem minden tankönyvet és munkafüzetet a következő tanévre. Ezért kicsit belelapoztam, átolvastam egyiket másikat.

Irodalomból tanulni fogunk
-a mesevilágról: népmese, tündérmese, műmese
-magyar népdalokról
-Petőfi Sándor: János Vitéz elbeszélő költeményét jó részletesen
-Arany János: Családi kör és pár Petőfi vers alapján az idillről, életképről, időmértékes verselésről, költői eszközökről
-erdetről, teremtésről, mitoszokról: Rege a csodaszarvasról, Kalevala-részlet, Odüsszeusz-részlet, bibliai teremtéstörténet-részlet
-ismerkedünk a novellával, ifjúsági és meseregénnyel
-tanulunk pár író és költő életrajzáról.

Háziolvasmány olvasmánynaplóval: Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk. -Ezt a lányom már olvasta egyszer, most újra kell vegyük és fejezetenként megbeszéljük, feldolgozzuk.

Ajánlott olvasmányok:
-Mark Twain: Koldus és királyfi (elolvasva - de most majd újraolvassuk, beszéljük)
-Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (elolvasva - ezt is megbeszéljük)
-Kristen Boie: Szerepcsere (próbálom beszerezni)

Ezeken kívül ajánlott művek (azért írom le, mert nekem segítség, mit is adjak a gyerek kezébe, amit még nem olvasott el):
Arany László mesekönyvei
Benedek Elek mesegyűjteményei
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa
Arany János: Mátyás anyja, Pázmán lovag, Rózsa és Ibolya
Fekete István: Vuk, Tüskevér, Téli berek, A koppányi aga testamentuma
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Rákosi Viktor: A hős fiúk, Korhadt fakeresztek
Kolozsvári Grandpierre Emil: A csodafurulya
Tatay Sándor: Kinizsi Pál
Lengyel Dénes: Magyar történelmi mondák
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Lázár Ervin meséi
George William Cox: Görög regék
Jonathán Swift: Gulliver utazásai (ifjúsági átíratban)
Charles Vivian: Robin Hood (Mándy Iván feldolgozásában)
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai, Hucklerberry Finn
Biblia - feldolgozások gyermemkeknek

(A felsoroltak több mint a felét már kiolvasta Anita, még van pár, amit szeretnék beszerezni neki.)

Irodalomból a Nemzeti tankönyvkiadó Alföldy Jenő Irodalom olvasókönyvét használja az iskola. Nem tudom a többi kiadó tankönyve milyen. Nem vagyok szakértő ezen a téren. Ahogy a tankönyvet átlapoztam, lesz mit tanuljunk, tetszik a szerkezete, azt hiszem jól fogjuk tudni használni.

Nyelvtan tankönyvet és munkafüzetet a Mozaik kiadótól fogunk használni, Lerchné dr. Egri Zsuzsa: Anyanyelv felsősöknek 5. Hát ez főleg hangtan, micsoda részletességgel! És a szavakról: összetett szavak, azonos alakú szavak, azonos jelentésű szavak és hasonlók. Nem találom nagyon könnyűnek. Mennyi tanulnivaló mint definició, amit állítólag be kell vágni! Lehet ez így jó. A magam részéről soha nem volt erősségem a szövegek bevágása, megelégedtem a megértéssel, persze ennek van hátulütője is. Meglátjuk, mire jutunk. Nem emlékszem, hogy mi "annak idején" ilyen részletességel tanultuk volna a hangtant. Emlékszem a zöngés, hasonulás szavakra, de ilyen részletesen! Persze most átolvasva a tankönyvet látom, ennek is van értelme. De meg lehet ezt érteni ötödikesként? Ez kihívás. Azt hiszem néha izgalmas lesz együtt tanulni.

Régi román tankönyvek

Keresés közben ráakadtam a neten régi, még a forradalom előtti időből való romániai román tankönyvekre, letölthetők pdf formátumban. manualul info

2012. július 14., szombat

Papír és ceruza

Örülök, amikor a gyerekek ezzel kötik le magukat. Ennél érdekesebb a kicsiknek, ha kint a parkban krétázahatnak. Szeretem nézni a rajzaikat és hallgatni, amint elmondják mi micsoda. Olyan jók a rajzaik. Nem olyanok, mint a könyvekben, néha nekem nehezebben felismerhető az, amit rajzoltak, mert a szemem elszokott a rajzolás adta szabadság határtalanságától. Pedig annyira kifejezőek a rajzaik. Ma egy érdekes tigrist mutaott a kislányom, amint épp ugrik. Lehet nem mindenkinek jutott volna eszébe a rajzról a tigris, de miután nekem megmondta valóban annak látszott. Aztán az emberrajzok sokat mondóak. És a paloták a királylánnyal... egész mese kerekedhetik belőle.

Ma eszembe jutott lencsevégre is kapni a kisfiam rajzát, egy bárányt. Ez azért értékes, mert soha nem tanultunk bárányt rajzolni. Ő azt próbálta meg lerajzolni ami a fejében volt vagy talán nem is azt. (Egy rajztanárnő mondta nekem többször is, hogy a papíron mindent lehet, sétáló autóbusz, nadrágba öltözött fa, bármi, minden lehetséges, csak merni kell.)

Elkerülhetetlen, hogy ne lásson rajzolni, vagy van amikor kér, hogy rajzoljak - igyekszem inkább rávenni, hogy ő rajzolja le amit akar, hogy ne legyen az, hogy valamit így kell rajzolni, hisz ő sok mindent másképp lát mint én, már csak azért is, mert még közelebb van a földhöz. Most gondolkozom,  hogy talán ez az oka, hogy a gyerekeknél olyan sokáig égbenyúlnak a fák, hisz a törzsüket olyan hosszúnak látják? Nem tudom...

Azért ha látok a neten vagy könyben egyszerű rajzot, amit elvégezhetünk, megpróbálkozunk vele.  Ilyen volt ez a "tüzijáték" is.


Ezek nem erediti ötletek, legtöbbször nem is sikerülnek úgy mint a "minta", de nem baj, mert öröm együtt dolgozni, próbálkozni és végül örülni az eredménynek.

2012. július 13., péntek

káció, vakáció

Újból teljes a létszám itthon.
A nagyobbikunknak jól telt a táborban. Örülök, hogy elmehetett, már azért is, mert ezen a nyáron kicsibabásan nem terveztünk nagy utazást, jövést - menést.

Nagy a meleg.

A gyerekek egyik kedvenc játéka kint, amikor sétálunk a barkobázás. Volt már, hogy nem tudtam kitalálni, amire gondoltak, mert nekem nincs időm az állat kvízt és más állatos könyveket nézegetni, így nehéz volt jó kérdéseket feltennem a kafferbivaly (és egyebek) kitalálásához, van még mit tanuljak, nincs vakáció :).

Kölcsön kaptunk pár hétre egy játékot, amit a kisebbek nagyon szeretnek: Utazás a naptár körül.

Jó játék ovodás korú gyerekeknek, hamar lejátszható, jó lehetőség beszéltetni a gyereket, lehet együtt tanulni. Egyelőre naponta előveszik a gyerekek.

A kicsik a szerepjátékon, épitőkockákon kívül sokat memeóriáznak, dominóznak, előkerült az állat lottó.

2012. július 9., hétfő

Csak megjegyzem

Ebben az évben az itteni egyetlen magyar iskolában az érettségire beiratkozó diákok alig 55% ment át az érettségi vizsgán. Nem mintha az én időmben mindenkinek sikerült volna a vizsga. Sőt akkor azt hiszem jobban lehetett másolni, segíteni, mert a tavaly és az idén is szigorú volt a vizsgákon a felügyelet. De mindenképp elszomorító eredmény. Vagy talán most már nagyobb értéke lesz az érettséginek? Hisz majd mindenkinek van egyetemi diplomája s mégis nehéz munkahelyet kapni.
Csak saját vélemény: szerintem az érettségi nem elég objektiv vizsga.

2012. július 5., csütörtök

Park, rovar és lepke

Szépen elboldogulok itthon a kicsikkel.
Hiányzik Anita.
Azt hittem sokkal nehezebb lesz nélküle. A két nagyobb viszont igyekszik megmutatni, hogy most ők a nagyok. Csenge segít Balázsnak. S Dóra körül is segítenek. Egy nap eljött anyukám pár órára, egyszer Klári jött fel hozzánk, tegnap pedig kivitte a "két nagyot" a parkba. S mi tagadás, Dóra is nő és változik.

Mivel Dóra nem szenvedheti ha áll a babakocsi, ezért eddig nem álltunk meg a hintánál. De ma tettünk egy próbát. A meleg miatt jó korán kimentünk a parkba, a hinták szabadok voltak, Dóra pedig hajlandó volt a fák lombját nézegetni s rövid időre beérni a kocsi kis ide-oda tologatásával.


Balázs nagy érdeklődést mutat a bogarak iránt. Gondja volt, hogy bekerüljön a hátizsákomba a rovarleső dobozunk.
Találtunk is tegnap a parkban a fűben egy érdekes bogarat. Első ránézésre azt mondtuk, hogy hasonlít a fülbemászóhoz.Hazahoztuk. Kikerestük a Állat és növényhatározóban, majd az interneten is. A valóságban szebb, mint képen az aranysújtásos holyva. Érdekes volt megfigyelni a nagyító alatt, nézni hogyan mozog.



Megtudtuk, hogy rovarokkal, lárvákkal táplálkozik. Próbáltuk kínálni kenyérmorzsával, de nem kellett neki. Így ma reggel visszavittük oda, ahol tegnap találtuk és szabadon engedtük.

Ma a dobozt üressen hoztuk haza. Itthon - fogalmam sincs hogyan került be a házba - egy lepkét fogtunk. Ezt is megfigyeltük, beazonosítottuk: káposztalepke.


A dobozzal fogtuk meg, tehát a szárnyához nem értünk hozzá. Nagyon szép volt. Sikerült a gyerekeket rábeszélnem, hogy mivel a lepke virágporral táplálkozik, legjobb lesz az ablakból szabadon engedni még ma (nem pedig szombaton). Olyan szép volt ahogy elszállt...

Szóval nagyon hasznos ez a kis nagyítós dobozka, az "Első felfedezésem: A Természet" Clementoni játékból.

2012. július 3., kedd

Mai dalunk

A gyerekkel ezt a Gryllus dalt ismételgettük:
De meleg a nyár, forrón süt a Nap.
Árnyék kéne már, vagy egy kis kalap.
De nem vastag bársony, hanem könnyű vászon.
Úgy jó, ha fehér!
És a fejem éppen belefér. 
Ma feljött hozzánk Klári, játszott a gyerekekkel, kicsit beszélgettünk.

2012. július 2., hétfő

Ez az első

táborozása a nagy lányunknak.
Csak egy hét. Nekünk már most, első nap hiányzik. Remélem neki mi nem és jól fogja érezni magát. Én meg tanulom az elengedés leckéjét.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...