2013. augusztus 3., szombat

Gombok

Nagymamámnak nagyon szép gombos doboza van. Már maga a doboz is különleges, ráadásul tele van szebbnél szebb gombokkal. Nagymamám sokat kézimunkázott: varrt, kötött, horgolt a családnak s másnak is. Így hát az évek alatt sok gomb összegyűlt. Mikor gyerek voltam nagyon szerettem a gombos dobozzal leülni és nézegetni, rakosgatni a gombokat. Akkor még nem volt divat a fejlesztő játék, de a gombok ellenállhatatlanok voltak.

Nekem nem sok időm, energiám marad kézimunkázásra. varrtam már párnahuzatot, meg apróságokat, kötöttem, horgoltam egy keveset. Vásároltam is néha pár gombot. De nem volt egy dobozra való.
Aztán egyszer Kati nénivel beszélgettem s említettem, hogy a lányomnak gombot kell varrni az iskolába. Nem kértem gombot, hisz volt itthon néhány színes gomb. De a néni felajánlotta, hogy nekem adná megmaradt gombjait, amelyekre nincs szüksége már, mert nem varr már, ha elfogadnám. Elfogadtam, mert gondoltam, ki tudja talán akad a gombok között pár, amit fel tudok használni, hisz volt már, hogy nem itthon esett le gomb a ruháról s hát elveszett. Így kaptam egy zacskó gombot. Volt egy jól záródó műanyag dobozom, amit még nem használtam, csak tettem-vettem, hát beletettem a kapott gombokat s a néhány saját gombot. Így lett gombos dobozom pár éve. A gombok gyarapodnak, mert most már minden új ruháról a plusz gombot oda teszem. A gyerekek nem egyről fel is ismerik, hogy melyik ruhán vannak ugyanolyan gombok.

Mikor a fiam számolni tanult és egyszer épp elő volt véve a gombos doboz s a gyerekek kérték, hogy hadd nézhessék meg a gombokat, jöttem rá, hogy milyen kincses doboz  a gombos doboz.

Játszottunk:
-színválogatósat és olyat is kértem, hogy válogasson ki 2 piros és 5 zöld gombot
-csoportosítást: kicsi és nagy gombok, két- ill. négy lyukú gombok (a képen épp 5-5 gombot raktak ki)
-szorzást, bár nem gondoltam akkor azt, csak azt kértem, hogy rakjanak ki 2x5, 2x8 gombot, számolják meg
-egyszerűen számolósat, megszámolni néhány gombot, kirakni a megadott számú gombot.

Jól érződött a különbség a három éves és a hat éves gyerek között.


Aztán, hogy kisbabánk lett, nem még kerültek elő a gombok. Kis totyogónk most is szereti az apró dolgokat a szájába tenni, így jobban megismerni formájukat, keménységüket. De a héten Virág írt a gombok felhasználásáról a játékos tanulásban, s elő kellett vegyem a gombos dobozt, hisz annyi új ötletet olvastam. Nagyon örültek a gyerekek a gombozásnak.

Építettünk tornyot.

A betű kirakás a gyerekek ötlete volt. Szerintem betű tanításakor is lehet használni, nagy előírt betűvel.


A betűk után a számok következtek.


"Rajzoltak" is: fát, lepkéket (mert ez a nyár a lepkékről szól), lányos autót.

Aztán kirakta egyikük a családunkat, Apa volt a legnagyobb szép fényes fekete gomb, Anya a nagy piros, a gyerekek pedig nagyság és az észlelt természet, tulajdonságok szerint is kifejező színt kapott. Ez számomra nagyon érdekes volt nézni és hallgatni :).

Még ki akarom próbálni a Virág adta ötletek közül a sorozat készítést és a kakukk tojást.

...és ha 'arra' járok, kicsit körülnézek a gombos részlegen.

Ui. A legérdekesebb nekem mégis  totyogónk találkozása volt a gombokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...