2013. január 28., hétfő

laza napok

Bárcsak mindig azt tanulhatnák a gyerekek ami érdekli őket, ami tetszik nekik! És bárcsak minden tanulnivalót úgy tudnánk nekik tanítani, hogy örömmel tanulják!

Mind nagyon élvezzük ezeket a laza napokat. Reggel szabadon dönt Anita mi az az 5 tárgy, amivel foglalkozni szeretne, amiből tanulni fog. Van olyan is, amiből nem kell vizsgázni, csak őt érdekli. Sokkal hamarabb végez a tanulnivalóval, így több idő jut olvasásra, közös játékra és egyéb tevékenységre, pl. mostanában a színezésre, rajzolásra.

Ezen a héten így tanulunk s talán még a jövő héten is. Aztán majd 'valamikor' behozzuk a lemaradást. S a kedvenc tárgyakból jóval hamarabb végez az anyaggal. Nem, még nem tudom, hogy lesz. De érzem azt, hogy milyen felszabadító félre tenni azt, ami nem érdekel annyira és azzal foglalkozni, ami érdekel, tetszik. Tudom hogy nem lehet mindig így tanulni, de most úgy érzem szükségünk van erre.


Hol van Grenoble és mit is lehet megtudni a városról?




Csenge rajzok: fent: fák messzebbről, lent: Caspian királyfi plaotája, a trónterem még nincs befejezve.


Balázst most a dinók érdeklik. Tudtok valami jó dinós könyvet? Addig is lapozza azt ami van és engem kérdez újra és újra a dinókról.

2013. január 26., szombat

Repülőgépek

Valamikor régen Marywolf osztott meg velünk egy linket, ami akkor nekem nagyon tetszett, ezért megjegyeztem, és most eljött az ideje hogy használjuk is. A fiam örömmel nézegeti a különböző repülőgépeket, kérdezi melyik honnan, hova megy . Érdekes. Rákkatintva követhető egy-egy repülő útja, bal oldalt több infó is van a gépről és fotó, amire ha rákattintunk, kinagyítható a kép.

A link: http://www.flightradar24.com/

Most este pár (kicsinyített) képernyőkép:





2013. január 25., péntek

Újra tanulunk

A kicsikkel nem tartottunk szünetet a tanulásban, de Anitával két napot pihentünk. Aztán nekifogtunk a második félévi anyagnak. Van mit tanulni s tapasztaltaból tudom, májustól már nagyon nehéz tanulni, mert van valami a levegőben, ami meggátolja, hogy a gyerekek gondolatai megértsék a tankönyv és a szülő magayrázatát, miközben kint süt a nap, nyílnak a virágok, s minden újra szép zöld. Ezért szeretném, ha most kicsit többet tanulnánk, hogy akkor majd lehessen lazábban venni a tanulást. Nekem is időre van szükségem, hogy jobban átnézzem az anyagot, ezért ezen a héten és egyéb okok miatt a jövő héten is lazább lesz a tanulás. Úgy gondoltam, hogy teljesen a lány tetszésére bízom, hogy mit akar tanulni. Ez azért jó, mert sokkal kevesebb segítség kell, és biztos jó kedvvel tanul. S minden reggel tippelek, hogy milyen tárgyakat választ, örömömre eddig el is találtam. :) Vezet az angol és a történelem. S bár olvasni szeret, az irodalom még nem került elő, viszont több könyvet kiolvasott már a vizsga óta.








2013. január 24., csütörtök

Kötőkerék

Bergamottnál olvastam már több bejegyzést a kötőkerék hasznlatáról. A télen kapott az egyik lány kötőkereket, hármat egy csomagban. Azonnal tervezni kezdte, mit készít majd. Még kevés vált valóra a tervekből, mert ez igazán türelem ígényes munka, épp ezért nagyon hasznos. Örülünk neki.

Nekünk a használati utasítás románul van, de felteszem ide, mert előfordulhat, hogy a papír elkallódik (bár ez sem feltétlenül 'biztonságos', de legyen itt is.)




Eddig egy babasapka készült. S most is készül valami, majd meglátjuk mi lesz belőle.

2013. január 23., szerda

Angol

Egyik kedvenc tantárgya lányomnak az angol. Az iskola ezeket az tankönyveket használja, ezért mi is ezeket vásároltuk meg és ebből tanulunk.


Néha, ha azt mondom, ma válassz te, hogy miből szeretnél tanulni, akkor az angol is ott van.
Nagyon jók a cd-k ehhez az anyaghoz. Bár a szövegek, történetek nem mind tetszenek. És ami még fontos, szép a könyv, öröm lapozni, dolgozni benne.

Jóval előrébb vagyunk az anyaggal, mint az iskolában. S mivel én nem tudom tartani a lépést s férjem nem ér rá, ezért külső segítséget vettünk igénybe. Találtunk egy kedves tanárnőt, akivel beszélhet, együtt dolgoznak, de nem az iskolai anyagon. Úgy látom szárnaykat kapott az angolhoz, örömmel dolgozik.


2013. január 22., kedd

Kölcsön könyvek

Nagyon szeret mindenki könyveket lapozni nálunk. S bár sok könyv van itthon, mindig lehet örülni egy újnak. Mégis lassan tudomásul kell vegyük, hogy lakásunk nem tágítható ígényeink szerint és a könyvek tárolásához egyre kevesebb a hely. Jó, hogy van könyvolvasó, valamennyit lehet képernyőről is olvasni, de ez nem a legegészségesebb, s persze marad a könyvtározás. A könyvtár miatt nem bánnám, ha egy magyar nagyváros közelében laknék. Itt felénk nincs sok magyar könyv, nagyjából elolvastuk már, ami érdekelt, marad az újraolvasás és néha egy-egy eddig észre nem vett könyv felfedezése és hát a rengeteg nem magyar könyv: román, angol, német és más, de ezek eddig nem arattak nagy sikert a gyerekeknél.

Most év elején viszont egy kislány (szülei) kölcsön adott nekünk pár könyvet, s mi is adtunk kölcsön - rövid időre. Nagyon jó volt ez a kis változatosság. :)


2013. január 20., vasárnap

A legjobb

ebben a vizsgára utazásban a vizsga és azt követő beszélgetés utáni rész, amikor is, indulás előtt még bemehetünk az iskola könyvtárába és válogathatunk néhány könyvet, nem két hétre, hanem a következő félévi vizsgáig. Most a júniusban elhozott könyveket vittük vissza. Nem nagyon nagy vagy gazdag a könyvtár, de kis és nem túl nagy múlttal rendelkező iskolának megfelel. S megengedik, hogy mindenki válasszon könyvet, így mindegyik gyerek elmondhatja, hogy van olvasnivalója.


Így hát most pihenésként főleg a könyveket olvassák, lapozzák, nekünk is jut felolvasni való. Szép ez így, mert másként nem ülnénk le mesét olvasni.

Örülök, hogy jól sikerültek a vizsgák. A tanárok is rendesek voltak. Persze ez nem jelenti azt, hogy a nyári vizsgák is ilyen jók lesznek, hisz emlékeztetem magam, hogy a gyerek hibázhat, lehet épp olyan tételt húz, ami nem megy valami jól vagy ami azért nem megy, mert nem tetszik neki, mint pl. történelemből az őskor tananyaga.

Szép kis osztályteremben volt a vizsga, több szép színes angolos faliképpel (vagy hogy mondják ezeknek magyarul?).



Egy kicsit most pihenünk. Kell a gyerekeknek is és nekem is. Át kell gondoljam, hogyan tovább, mit kellene másként tenni, változtatni, át kell tanulmányozzam  a követelményeket a júniusi vizsgára, számba venni mennyi feladat áll előttünk nem feledve, hogy ha jön a tavasz egyre nehezebb lesz bent lenni és tanulni, ezért most igazán kicsit pihenünk és megpróbálunk teljes erődobással tanulni, hisz ha nem tetszik is, számolnunk kell váratlan be nem tervezett kényszerpihenőkkel.

Ez a félévi vizsga

szerintem igazán rendhagyó volt.
Először is, több mint egy órát késtünk. Mikor egyértelmű volt, hogy nem érhetünk be időben, felhívtam az igazgató urat, aki azt hiszem nem lepődött volna meg, ha azt mondom, hogy az útviszonyok miatt halasztást kérünk, de nem kértünk, mert az út fele már mögöttünk volt. Nagyon megértően biztosítottak róla, hogy várnak, megvárnak.


Mondhatnám azt is, hogy gyönyörű havas tájban gyönyörködhettünk, de mire odaértünk már igen belefáradtak a gyerekek a gyönyörködésbe én pedig hálás voltam, hogy nem havazódtunk el és végre megérkeztünk.

Másodszor én eléggé izgultam, mert soknak találtam az anyagot, több szóbeli tétellel, s a szóban való felelés nem erőssége a lányomnak. Már amikor évközben megkaptuk a követelményeket úgy éreztem nagyon nehéz lesz s ahogy készültünk többször is gondoltam, hogy sok mindezt megjegyezni. A tanárokkal még nem találkoztunk. Mi is vár ránk? Készítettem magam, hogy nem kell mindenből ötös (hogyne kéne!), ezek a jegyek nem életre szóló előrejelzések, fő hogy ne menjen el a kedve a gyereknek a tanulástól, hibázni mindenkinek szabad. S ha épp nem is tud valamit...
Pl. a nem tudom, miért fél évig hangtant tanulni. Persze nem fejtegettem a véleményem a gyerek előtt, hanem szépen tanultunk. De soknak tűnt. S arra gondoltam, milyen jó, itt nálunk nem tanuják olyan fárasztó részletességgel a nyelvtant és a nyolcadik osztály az utolsó év, amelyben még nyelvtant tanulnak. Persze van értelme a hangtannak is... És a többi... Azt hiszem úgy is éreztem, hogy én is vizsgázom, hogy na úgy-e, most már több az anyag, nem lehet otthon oktatni akármeddig, az elemi anyagot még csak meg lehet valahogy tanítani, de aztán...
Szóval nem épp "mindegy" volt mi lesz...

Ennek ellenére: kedvesen fogadtak. S mivel hosszú volt az út, az első - történelem vizsga után- uzsonnaszünetet kapott a lányom, mert bezzeg a hosszúra nyúlt úton evett szendvics nem volt elég.


A vizsgán bent lehettünk, mint eddig bármikor, persze hátul és csendben. A történelem tanárnő nagyon kedves volt és nagyon elégedett az évközben beküldött dolgozatokkal. Aztán jött a magyar és sorban a többi... Nem voltam bent minden vizsgán. De úgy néz ki, jól ment minden. S kaptunk olyan visszajelzést is, hogy látszik, dolgoztunk, jobban megy. Matematikát még nem javították ki, de hamarosan meglesz az is.

... mennem kell, folytatás következik...

2013. január 18., péntek

A napokban

újra előkerült a LÜK. Ugyanis nálunk az ilyen "tanulós" játékok is időszakosan kerülnek elő. Van hogy napokig, hetekig nincs hozzá kedvük a kicsiknek, máskor meg nem lehet leállítani őket.
Mivel Csengével összeadást és kivonást tanulunk, Balázs se maradhat le, ő is próbálkozik. Amúgy mostanában nagyon érdekli a számok világa. Tegnap arra kért számoljak el neki trillióig. Sajnos nem volt időm sütés, főzés, szoptatás és egyéb ilyen apró lényegtelen tennivalók miatt.



Nekem egyik kedvencem a Narnia sorozat, nem filmben, hanem könyvben. Anita is olvasta már, nem egyszer, mert ez olyan megunhatatlan. Az elmúlt hetekben Csenge is elolvasta, azt hiszem itt-ott, ahol unalmasnak találta átugrott néhány sort, az egyik kötetet viszont kétszer is elolvasta, mert nagyon tetszett neki.
Az állatokról "A mi világunk" sorozat "A világ állatai"-t olvasta mostanában.  Szép képek és leírások vannak benne.

Fésűs Éva meséskönyvei még mindig nagy kedvencek, Balázs is kezdi megkedvelni. Számomra is öröm felolvasni őket. A kis vakond történeteit is szeretik a kicsik, könyvben, rajzfilmben. S rajzfilmben a Micimackó is kedvenc.

Marék Veronika szép gyerekkönyvei is nagy kedvencek, Boribon, Annipanni, Kippkopp. A Bartos Erika könyvei, az AnnaPetiésGergő és a BogyóésBabóca mostanában nem nagyon került elő, pedig régebb rongyosra lapozták, olvasták.

A napokban került megint kézbe egy szerintem is nagyon szép, gyerekenek való történelemkönyv: "Erdély meséje".

Anita olvasmányai nagyon sokfélék, nehéz követni. Mark Twain, Jules Verne, Karl May könyvek, ifjúsági könyvek, képes történelem könyvek.

Dóra egyelőre ott tart, hogy minden könyvet amit lát szeretne megszerezni és tanulmányozni, milyen erősek a lapjai, mennyire elrágható s ha úgy van kedve képeket is nézeget. Remélem ő is megkedveli az olvasást.

2013. január 16., szerda

Naptár 2013. Január

Nem vásároltam erre az évre (fali)naptárt magunknak. Általában szoktunk kapni 1-2 naptárt, az épp elég, nincs is hová felakasztani többet. Még tavaly kaptunk egy kis színes falinaptárt. Aztán a múlt nap találkoztunk Klári szomszéddal és kaptunk tőle egy lidl-ből vásárolt naptárt, amibe mi ragaszthatunk képet vagy valami gyerekek alkotta kis munkát.
El is kezdték a gyerekek a rajzok készítését.



Majd minden hónapban lefotózom a naptárt (ha el nem felejtem). Eddig elkészült a január, április és július. Nagyon jól jött most nekünk, mert van is hely az előszobában, ahol gyakran ránézünk és örülünk neki.

Tehát, ilyen lett a januári kép:


2013. január 11., péntek

2013. január 7., hétfő

Egy kis informatika segítség

Most számomra nagyon unalmasat kell tanulni informatikából. A férjem kibontotta a gépet és ott nézték mi van benne, minek mi a neve...
Véletlenül akadtak rá erre az oldalra: Informatika ingyenes elektronikus tananyag. Alapfogalmak. Az F betűsek feladatok, na ezek már érdekesebbek. Amúgy én nem töltöttem időt ezen az oldalon, mert nem erősségem, csak megjegyeztem itt, lehet még jól jön (másnak is).  De eljutottam a tehetséggondozás oldalra, ahol van pár érdekes feladat.


2013. január 4., péntek

Eljött a

2013-as év. Kissé váratlanul, készületlenül ért, hogy egyszerűen csak itt van. Megpróbáljuk behozni a lemaradást, bár ezt talán csak én érzem így. Idén különösebb szilveszteri hangulat nélkül léptünk át egyik évből a másikba. A gyerekek részéről nem volt panasz, mert az elmúlt napokban volt sok játszás s talán senki nem bánná ha elérkezne hozzánk a végtelen vakáció.

Addig is, kívánok minden erre járónak olvasónak örömökben gazdag boldog új évet Isten áldásával.

Nem vagyok nagyon nyugodt, mert várom a visszajelzést, hogy mikor lesz a félévi vizsga.


Addig is megosztom veletek a játékot, amelyik a legnagyobb sikert aratta nálunk. Nem drága és nem a legjobb kivitelezés (láttam jobb változatot, de most nem tudtam beszerezni): "Találj ki!"


 A lapok könnyen leesnek, ezért meg kellett emeljük a tábla egyik részét, látszik is a képen. De egyelőre megunhatatlan. Virágnál láttam, hogy ez egy "újrahasznosítható" játék,  több változatot is ki lehet találni hozzá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...