2010. november 10., szerda

Két hónapja

tanulunk itthon. Nem kevés idő ez! Vagy inkább sokat lehet tanulni, változni ennyi idő alatt. És még mindig úgy érzem, nagyon az elején vagyunk, sok változás áll még előttünk.

Ami jól rögzült: 
- a heti igevers tanulás. A konyhában vannak kiragasztva a tanulandó igeversek. Igeversek, mert mindig kettő van kitéve: az elmúlt heti, amit már tudunk fejből, de ismételünk és amit most tanulunk. Általában minden közös étkezéskor elmondjuk őket, tehát legalább napi 3 alkalommal, de aki késik az asztaltól az elmodja egyedül, a többiek hallgatják, néha pedig csak úgy, az elmondás öröméért is elmondják, meg egymásnak felmondják.
- a déli pihenő előtti felolvasás. Most a "Minden napra egy kérdés" és a "Tip meg a lámpája" c. könyv 'fut'. És persze a kicsinek is kell valami maga által választott könyvből olvasni vagy mesélni.
-este közös imádkozás és olvasás. Most épp a "Mesélő Biblia".
-heti egy vers a középsőnek, amibe a kicsi és a nagy is bekapcsolódik (részben).

Néha elmarad a reggeli bibliaolvasás, imádkozás, éneklés, beszélgetés. Ezen valamit változtatni szeretnék. Az a rossz amikor reggel el kell menjek valahová és nem jut erre is idő. A reggeli imádkozás azért maradt reggeli utánnra, ami nálunk általában 9 órakkor van, mert a  kicsik kicsit később ébrednek, a nagy meg korábban, aztán nem mindegyik egyformán bírha az éhséget. Próbáltuk reggeli előtt is tartani a reggeli csendességet, de akkor a gyerekek is siettek, elmaradt az éneklés. 

A tanulás. Általában este már leírom neki, mit kell átvegyünk következő nap. Így ő reggel neki is fog. Nem sikerült lemérni napi hány órát tölt tanulással. Ha jó idő van, kimegyünk 1-2 órára dél körül. A reggeli és a csendesség megint egy elég hosszú szünet. Néha besegít a konyhába is. A délutáni pihenő (felolvasás) fél óra. Míg a kicsi alszik atvesszük a nehezebbet, amihez segítség kell, ilyenkor tanuljuk a románt és angolt is. Amire igyekszek: 5 után ne legyen semmi tanulás, javítás. Jó lenne ezt levinni 4 órára, de van, hogy valami miatt délelőtt túl hosszú szüneteket tartunk. Amire figyelek: napos időben kint kell lenni a napon! Esős időben meg ülhetünk a  könyv mellett. Azt hiszem nagyjábl időben vagyunk az anyaggal. A rajzot és technikát eddig halasztottuk, a következő hetekben remélem behozzuk, a lányok örömére.

Játszás, szabadidő. Néha kevés, illetve olyan jól játszanak együtt, hogy szinte nehezemre esik szólni, hogy tanulni kellene. Sok a szerepjáték, eljátszodják, amit olvasnak és megpróbálják a kicsit is rábeszélni, hogy vállalja egyik szereplő szerepét. Kapott Anita egy sakktáblát. Ezt szeretném gyakorolni vele (én, aki magam is alig tudok játszani- de tanulni nem késő). Sok a rajzolás, színezés. Határozottan jó hatása van annak, ha egyes játékok és a zsírkréták is el vannak téve, mert azt kérni kell, nem unják meg. Az oo-s konfikon mondták többen is, hogy van a házban egy doboz vagy szekrény, ahol olyan játékok vannak, amelyekkel a kisebbek csak akkor játszhatnak, amikor a nagy(ok) tanul(nak), vagy amikor a szülő odaadja (pl. lehet jutalom is). Én is belátom ennek szükségességét és alakul a kis szekrény. A zsírkrétát is elteszem, de ha kérik bármikor odaadom, azzal a feltétellel, hogy amikor befejezték a rajzolást, hozzák vissza nekem, megelőzve azt, hogy megint összefirkálják a falat. A játékos tanulás is szabadidőnek számít - főleg a kicsik így tanulnak. Nem lehet és nem is kell olyan határozott határt szabni a tanulásnak és játszásnak. Hisz játék közben nagyon sokat tanulnak, figyelni egymásra, betartani a szabályt, összeveszni és kibékülni. Ami kicsit nehéz: a fiú-lány játék összehangolása. A kicsi sokszor panaszkodik, hogy nem akarnak vele játszani, a játszani alatt értsd: autózni, labázni.

Ennyi elég is mostanra.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon egyetértek veled abban, hogy a tanulásnak nem kell határt szabni. -tól - ig. Engem gúzsba köt a csengetés, annyira örülök, ha dupla magyar órákat tarthatok, mert igazán megmerítkezhetünk a közös munkában. A Mesélő Biblia az egy csoda! Nagyon szeretik a tanítványaim. Pont ma terveztem felrakni, hogy rápillanthasson, aki még nem ismeri. A szentmise súlya (A hit meséje) c. mesekönyvet nem ismered? Azt is rendszeresen kérik, hogy olvassam el, pedig én azt gondolnám már, hogy megúnják. Felrakom, nézz rá, ha kedved tartja! Erika

    VálaszTörlés
  2. Nem, ismerem azt a könyvet.
    Érdekesek a gyerekek. Néha meglepődöm, hogy mit meg nem értenek?!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...