2010. november 5., péntek

Kézimunka. Vagy technika?

Az egyik előnye annak, hogy többet vagyunk együtt itthon az, hogy a gyerekek részt vehetnek a házimunkában. Ez nem a gyerekek kizsákmányolása. Inkább egy lehetőség, hogy tanuljanak, fejlődjenek.
Szüleimnek nehéz gyermekkoruk volt, sokat kellett dolgozzanak. Engem nagyon kíméltek, alig kellett valamit mozdítsak otthon. Néha nem tudom, hogyan részeltessem gyerekeim az itthoni munka örömében. Mert öröm a gyereknek, ha valamit egyedül el tud végezni. Keresem a lehetőségeket, azt is, hogyan férheünk el egymás mellett a nem tágas konyhában. A sokat emlegetett gyúrmázásra is remek alkalom a sütikészítés.
Ma nem sütöttünk, mégis sütiztünk. Kekszszalámit készített a nagylányom. Én csak a recepttel segítettem be és a gázt gyújtottam meg, meg a végső formázásnál segítettem. Finom lett, nagyon finom. A jól sikerült munka örömével ettük. Estére el is fogyott.





Hozzávalók: 300 g keksz, 100 g vaj, 150 ml víz, 2 kanál kakaó, 150 g cukor. A kekszet összetörjük, a vízet, cukrot, kakaót felforraljuk, hozzáadjuk a vajat és mikor utóbbi elolvadt, a kekszre öntük, összekeverjük és szalámit vagy golyócskékat formázunk a kapott masszából.

E heti versünk Fésül Éva: Sündisznócska verse volt. Ezt a tavaly is tanultuk már, most felelevenítettük. Ez a szép kézimunka készült mellé:


Ötlet innen.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Betti!
    Nagyon támogatom a házimunkázást! Szerintem csak így lehet az életre felkészíteni egy gyereket, nem pedig egy művilágra. Nem magától megy a tiszta ruha a szekrénybe, az ebéd az asztalra stb. Amikor kicsik voltak a gyerekeim, nagyon szerettek zoknit párosítani - párkeresőztünk élőbe. A sütés-főzés nagyon "nagyos" dolognak tűnt nekik, mindkettőjüknek volt kis konyhaköténye, amit felkötöttünk, amikor együtt dolgoztunk. A fiam kb. 10 éves koráig szenvedélyes porszívós volt: hátul, ahol kijön a levegő a porszívóból egy lufit raktam fölé. Ott lebegett és ment a porszívó után! A lufi figyelte, milyen ügyes az én Peti fiam. Szóval, játék, játék és játék. Jókedv, derű és jókedv! Minden elvetett mag kikel! Lesz egy mélypont, a kamaszkor, amikor semmit nem akar, semmi nem tetszik.... és pár év után leszedheted a gyümölcsét annak, amit vetettél. Én így tapasztaltam.
    Nagyon helyes a sünis kép! Nálunk most őszi szünet van. Van nálatok is olyan az oktatásban? Erika

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...