2012. január 20., péntek

Játék az ujjaknak

Nagy dolog megtanulni írni. És nem is könnyű. Az íráselőkészítő gyakorlatok csak a "jéghegy csúcsa". Az ujjmozgáskoordonáció fejlesztése játékosan nagyon fontos. Hisz olyan nehéz lehet a hatéveseknek a ceruza mozágását írányítani!

A mindennapi tevékenységek során a kisgyermek használja a kezét és látható, észlelhető a fejlődés. Itt nem arra gondolok, hogy az 5 éves ügyesebb mint a 3 éves. Hanem arra, hogy az 5 éves most ügyesebb, mint 4 évesen és a 3 éves ügyesebb mint 2 éves korában volt. Látszik ez a rajzokon, gyurmázáskor, amikor itthon játszunk.

Aktuális nekem az a téma, mivel két ovodáskorú gyerekem van most.

Vannak olyan gyakorlatok, játékok, amelyekről azt mondják a hozzáértők, hogy fejlesztik a ujjkoordonációt. Sok közülük nagyon egyszerű, olcsó, könnyen használható.

Ilyen például a szemezgetés. Nem is gondoltam, hogy ennyire fogják szeretni. Persze csak pár percre való "munkát" kaptak, még túl kevésnek is találták. Babot és kukoricát kevertem össze egy dobozban, azt kellett szétválogassák.



Egy másik játék, amit szeretnek a gyerekek a "titokzsák". Egy kis zsákocskába mindenféle apróságot beteszek, sokszor csak úgy, hogy végigsétálok a lakásban és összeszedek néhány apró tárgyat vagy ami épp eszembe jut. A gyerekeknek sorban bekötjük a szemét és vehetnek egy tárgyat a zsákból, kitapogatják és megpróbálják kitalálni, hogy mi van a kezükben. Nagyon élvezik, szinte megunhatatlan (persze nem minden nap játszunk a zsákkal). Játék végén a játékaikat visszakapják. Csak az marad nálam amit a szekrény alól, asztal alól szedtem össze (mert ők nem pakolták el) illetve az én apróságaim, spulni cérna, hegyező, gyertya, kavics, gesztenye, hajcsatt, lakatkulcs, egyéb.

Most épp ilyesmi van a zsákban, de a tartalom mindig változik.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...