2012. március 14., szerda

Olvasás - olvasmány

Az idén az olvasókönyvben nem csak történelmi olvasmányok vannak, hanem különböző magyar híres emberekről is tanulnak, olvasnak a negyedikesek.

Nekem sok lemaradásom van ezen a téren, csak úgy, mint Magyarország történelme, földrajza terén is. Most van alkalmam pótolni. Mégis, megjegyzem, teljes életet lehet élni, ezek ismerete nélkül is. Ezt csak azért jegyeztem meg, mert sok a tanulnivaló, engem is sok minden érdekel, azt hiszem sokkal intenzívebben tanulok most, mint iskolásként, illetve az ami érdekel jobban megmarad, mint amit akkor meg kellett tanulni. Az is fontos, hogy tudjuk, mi az, ami nélkül nem lehet - mindenki hite, meggyőződése szerint - teljes életet élni. Mert ha nem tudom melyik Európa legnagyobb hegycsúcsa (pedig ezt illik tudni), kisebb baj, mintha nem tudom miért élek, mi a célom a világban, hogyan kell bocsánatot kérni, meghallgatni a másikat, vészhelyzetben mit kell tenni stb.

Kempelen és a sakkozógép.
Nem rég olvastam a "Magyar tudódok és feltalálók"-ban róla. Most olvastunk az olvasókönyben is Kempelen Farkasról és híres sakkozógépéről. De ez nagyon kevés volt. Pl. az sem derül ki, hogy volt-e ember a sakkozógépben vagy sem.

Épp itt van nálunk az iskola könyvtárából Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló c. könyve (Móra, 1977), amit elfelejtett a lányom visszavinni, nem olvasta el, mert nem volt elég érdekes az eleje. Elhiszem, hogy tíz évesen érdekesebbek a Verne, Karl May és egyéb könyvek a MEK oldaláról. Első belelapozásra én sem lettem lelkes. De mikor órákat kellett várnom valami papírügyek intézése közben, elolvastam a könyv több mint felét, és nagyon érdekesnek találtam. Aztán lányomat is sikerült rávenni a könyv elolvasására. Mert érdekes (bár lányom szerint vannak ennél érdekesebb könyvek is).

Sokat tanultam. Elsősorban, hogy nem a sakkozógép a legfontosobb munkája Kempelen Farkasnak (1734-1804). Sokkal többet tett a hazájáért (Pozsonyban született), ő, egy ír bevándorló fia, aki megmaradt egyszerű embernek minden elismerések között. Itt, erre, ahol mi lakunk is megfordult nem egyszer, a vidék sokat köszönhetett neki. Aztán kicsit tisztázódott bennem hogyan is következtek az uralkodók Mária Terézia után. Ez az életrajzi regény kicsit történelmi is. Nem éppen tíz éveseknek való, de aki átrágta már magát a Verne és egyéb könyveken megbirkózhat ezzel is, akkor is ha még nem érti teljesen a történelmi összefüggéseket. Legalább annyi megmarad, hogy Kempelen Farkas nem csak sakkozógépek készített és ebben a gépben ember is ült, neki jutott eszébe, hogy a Dunán hídat kellene építeni, beszélő gépet és gőzgépet talált fel. És még sok minden fűződik a nevéhez. Olvassátok el a könyvet!

2 megjegyzés:

  1. Hm, ez a Magyar tudósok és faltalálók melyik sorozatnak a része? Mert a mi könyvünkben bizony sok adat volt róla, és ugyanez a címe. :)

    pepita

    VálaszTörlés
  2. A mi világunk sorozatból. Van néhány hónapja, hogy olvastam. Már nem tudom ott mit olvastam Kempelenről - részleteket. Tény, hogy nem maradtak meg úgy az infók, mint a regényt olvasva. A tankönyvben nagyon kevés az infó- szerintem, de mondjuk egy negyedikesnek talán elég is. Nekünk viszont jó és érdekes volt a regényt is elolvasni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...