2012. augusztus 26., vasárnap

Ajánlott... vagy inkább NE!

Egy előző bejegyzésben írtam arról, mi lesz az ötödikes anyag magyarból, mert kicsit átnéztem az anyagot, a tankönyveket.
Leírtam az ajánlott olvasmányok listáját is.
Még jó, hogy mielőtt a gyerek kezébe adtam az egyik ilyen ajánlott olvasmányt, belelapoztunk a férjemmel.
Nekem nagyon tetszik az a szó, hogy "szépirodalom". De mi ennek az ellentéte? Azt hiszem nem tudom kategorizálni, de a tankönyv által ajánlott "Szerepcsere" című könyvet nem szeretném gyermekem kezében látni.
1. Az ötlet nem eredeti, a koldus és királyfi mai változata szeretne lenni. De a történet nem vett le a lábamról, bár állítólag az író híres és sok ifjúsági könyvet írt.
2. A nyelvezete... mi a "szépirodalom" ellentéte? Még ha a sulikban így is beszélnek és tükrözi sok gyerek hozzáállását iskolához, szülőkhöz, akkor sem ajánlanám... Szerintem durva a nyelvezete, állítólag "diákzsargon". Hogy lehet ezzel a könyvvel szépre, jóra nevelni? Vagy nem ez a cél? Kiknek íródott a könyv?
3. Szerintem szomorú, hogy a tankönyv (és a tanárok?)  ilyen könyvet kínálnak elolvasásra, míg annyi szépirodalomra senki rá se néz...
4. Újra a tanulság, hogy nem minden ami nyomtatásban megjelenik elolvasandó, épp úgy, ahogy nem minden képesújság átlapozandó, bármely film megnézhető, neten minden elérhető, de nem minden építő.

Más vélemény és info a könyvről és az íróról a Magyar Gyermekirodalmi Intézet oldalán, itt.

2 megjegyzés:

  1. Köszi az írást, a figyelmeztetést. Én mindig eleve kicsit gyanakszom a kortárs szerzők műveire, de nem feltételeztem, hogy ennyire gáz művet adnak kötelezőként a gyerekek kezébe. (Én nem ismertem ezt a könyvet.)

    Ti egy évvel előttünk vagytok, remélem mi nem fogjuk ezt kapni. Úgy látom suli és suli, de még osztály és osztály között is nagy különbségek vannak kötelezőkben.

    Miközben olvastalak, azon gondolkoztam, hogy hogyan fogjátok megoldani, hogy a lányod ne olvassa el ezt a könyvet, ha egyszer kötelező? Megmondjátok a tanárnak nyíltan, hogy ez a könyv 'csúfirodalom'? Vagy feldolgozzátok elolvasás nélkül?

    VálaszTörlés
  2. A lányomnak sem kötelező ez a mű, csak a tankönyvben ott van az ajánlottak listájában, s én gondoltam, ott megbízható, jó olvasnivalók vannak. A suliban sem kérik ezt kötelezőként, csak egy listában van a "Koldus és királyfi" és "A kis herceg"-gel, ezért gondoltam, valami hasonló, jó olvasmány. De szerintem nagyon nem az. Tehát nem kell feldolgozni - s ennek nagyon örülök. Feldolgozni "A Pál utcai fiúk"-at kell.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...