2013. május 31., péntek

Kipróbáltuk mi is...

Újra kezd egy újfajta normalitás kialakulni nálunk.
Kellett pár nap pihenés, hogy helyrejöjjek valamennyire, fizikailag és lelkileg is megviselt az elmúlt hét. S érzem, hogy tanév vége fele járunk, nagyon nehéz volt újra kezdeni, átfogni, megszervezni a tanulást. De hála Istennek, újra nekilendültünk. Még egy kis kitartás!

Kipróbáltuk Virág kísérleteit. Nagyon élvezték a gyerekek. A kicsiknek szerintem óriási nyereség, hogy mindezt már most láthatják, akkor is ha nem értik teljesen. Nagy a lelkesedésük, és kérik, végezzünk új kísérleteket, persze olyanokat, ahol azonnal történik valami, nem kell sokat várni...

Tehát elsőnek a "kémiai jojó"-t próbáltuk ki, részletes leírás Virágnál.
Egy pohárba sütőport tettünk és rá olajat öntöttünk. Egy másik pohárba ecetet és egy kevés (kék) ételfestéket tettünk. Aztán az ecetet belecsepegtettük az olajba. S mivel az ecet nagyobb sűrűségű az olajnál, leszáll a pohár aljára, ahol hozzáér a sütőporhoz, széndioxid fejlődik és ez felemeli a cseppet. Fent a széndioxid távozik, a csepp újra leszáll és így tovább. Meddig tart ez a tánc? Elég sokáig, hogy a gyerekek megunják, de egyszer azért vége lett.



A második kísérletet amit kipróbáltunk tegnap mutatta be Virág és azonnal ki is próbáltuk. Valami hasonló kísérletet kellett a téli félévi vizsgán bemutatnia a lányomnak, csak akkor egyszerűbben, egy égő gyertyát lefedett egy pohárral, a gyertya elaludt amit elfogyott az oxigén a pohárban levő levegőből. Így vízzel sokkal látványosabb volt a kísérlet. Többször is megismételtük. A végén a cuppanás nagyon tetszett a kicsiknek. :)





Ma reggel pedig alig keltek fel már érdeklődtek a kicsik, hogy mi lesz a mai kísérlet. Legszívesebben a nyugodtabb vakációs napokra halasztottam volna a kísérletezgetést. Kinek van ideje most ezen is gondolkozni? De láttam rajtuk, nagyon csalódottak lennének, ezért gyorsan kerestem valami egyszerűt "A kémia titkai -kísérletezzünk!"-ből. De ezt egy következő bejegyzésben, mert a kicsike már kétszer felébredt, még nincs egész jól, pihenni kell, mert holnap új nap, pihent és kíváncsi gyerekekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...