2013. június 4., kedd

Épületek

Vizuális nevelésből vannak érdekes feladatok.
Egyik az volt, hogy készítsen az ötödikes egy 5 képből álló összeállítást városunk híres épületeiről egy A3 méretű lapra.
Nagyon egyszerűnek tűnt a feladat. A kivitelezés alatt viszont sokat tanultunk.
Először azt gondoltam, lesz időnk erre, ha jön a meleg, a jó idő, majd alkalmat kerítünk néhány városi sétára, hisz városunk nem szűkölködik a híres épületekben, sok régi épületet szépen felújítottak az elmúlt években.
Aztán közbejött Apa műtétje és tudtam, ezt még előtte el kell intézni, mert nem lesz idő sétálgatásokra a képeket elvinni a fotóshoz. Így egy szép napsütéses délelőttre megszerveztem a kicsik gyerekfelügyeletét és elindultunk Anitával fotózni egy kis Canon géppel.

Mit tanultunk fotózás közben?
Nem mindegy milyen napszakban akarunk egy épületet lefényképezni, a nap állása többször is lehetetlenné tette a fényképezést.
Sok szép épületet városunkban eltakarnak a fák, ezért tavasszal és nyáron több híres épület 'láthatatlan', sok épületet csak akkor lehet jól lefotózni, amikor a fák lombtalanok.
Nem is olyan könnyű a gépet egyenesen, mozdulatlanul tartani, jól fókuszálni.

Sokat jártunk a városban, jól elfáradtunk s néha elszomorodtunk, hogy hiába kerestünk meg egy épületet, nem fényképezhettük le. Itthon, miután feltöltötte a gépre a képeket láttunk, hogy egyik-másik kép nem felhasználható, mert nem elég éles, ferde, az épület kicsit szélre került... De meglett az 5 kép.

Kísértést éreztem arra, hogy besegítsek, de végül nem engedtem a kísértésnek, hisz semmi értelme. Nem az eredmény a lényeg, a megtett út, a megszerzett tapasztalat, tudás.
S mivel azt hiszem ez a munka ott fog maradni a suliban, hát le kellett fényképezzük. Emlékül.


S még néhány kép amit nem használtunk fel:









7 megjegyzés:

  1. Nagyon jó feladat, sokrétű. Nem is gondoltam bele, milyen feladatok vannak egy "egyszerű" fényképezésben. Pedig a fotókultúra egyre nagyobb teret hódít a fiatalok körében - pláne, hogy mostanában lépten-nyomon mindenki fotóz a telefonjával.
    A fel ne használt képek is egész jól sikerültek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is meglepődtem, milyen fáradságos a fotózás :). Nagyon jó volt itthon együtt mézegetni, megbeszélni a képeket. Sokat tanultam én is, remélem a lányom is.

      Törlés
  2. Biztos írtad már, hogy hol laktok, de bizonyára elkerülte a figyelmemet. Melyik ez a szép város?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes fotók ezek! :) Mennyivel többet tanult Anita, mintha csak letöltöttétek volna a netről...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem jutott eszembe! Nahát! :D

      Törlés
    2. De arra gondoltam, hogy egy-kettő lefényképezem én neki az épületet, de mégsem tettem, mert nem lenne jó, ez az ő feladata, olyan kell legyen, amilyennek ő tudja elkészíteni, őt akarják osztályozni, s nem a jegy a lényeg, a munka.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...