2013. július 3., szerda

Az első vakációs hét

romba döntötte vakációval kapcsolatos álmaimat. Rá kellett jönnöm, hogy a gyerekek nem úgy vannak teremtve és nem úgy működnek, hogy kilenc hónapig kíváncsiság kínozza őket és mindent meg akarnak tanulni, aztán három hónapig lazulnak, semmi sem érdekli őket, csak a pihenés, bambulás. Még jó, hogy nem így van! Ők mindig, minden nap készek tanulni és tanulnak is, ha akarjuk, ha nem, és jobb ha akarjuk és segítünk nekik. Szóval, szülőnek nincs vakáció csak miután elvégezte a dolgát és felnevelte a csemetéit.
Mégis első héten ragaszkodtam hozzá, hogy nekem pihenni kell, nem tanulunk. De már kérték, hogy tanuljunk, olvassunk, sőt, tanuljunk románt - ezt azért nem szokták kérni. Így hát rájöttem, hogy míg a legkisebb alszik nem fogok pihenni, esetleg lépésben takarítok, de ezek a kis lépések is nagy örömök, akkor is ha nem sok a látszatjuk. Ekkor kell főznöm, játszanom a nagyobbakkal azt, amit nem lehet, amikor a legkisebb velünk van, felolvasok és teszem ami jön sorba. Viszont mégis nagy öröm a vakáció. Többet lehetünk kint - ez nagy ajándék tömbházban élő gyerekeknek. Végre kedvünkre tanulhatunk azt, amit akarunk, amihez éppen kedvünk van., mindezt úgy, hogy pihentető is legyen.
Ezek az első vakációs hét tanulságai. Azért megjegyzem, hogy én is jobban érzem magam, mert nem kell semmit teljesíteni. Estére mindig sikerül azért jól kifáradni, így hát nincs gond az alvással.

A második hetet könyvtár látogatással kezdtük. Merész vállalkozás volt. Már több mint egy éve nem voltunk, mert elég nehéz eljutni a gyerekekkel. Most sem akartam villamosozni négy gyerekkel. Nagyon szennyezett a levegő ott, ahol a villamos megálló van, és számítani kell negyed óra várakozásra. Ezért gyalog vágtunk neki. Egy órás út volt. Hétfőn még nem volt nagy meleg, így legalább nem szenvedtünk a melegtől. De azért nagyon zajos volt az út és szennyezett a levegő. Hazafelé más útvonalon jöttünk, két pihenőt is tartottunk, de mire hazaértünk mindenki fáradt volt. Következőleg más megoldást kell keressünk. Valószínű benne lesz a villamosozás is a kisebb sport babakocsival.... Nem sokat szomorkodtunk, hanem olvastunk és felolvastunk, mert úgy-e nem a szánk, csak a lábunk fáradt el.
Kedden kezdtük a tanulást. Tanulni fogunk dalokat, énekeket, verseket. Nem mert kell, hanem mert tetszik. És nincs határa az olvasásnak, játszásnak. Közben gyűjtöm, tervezem mivel foglalkozzunk, mert érdekes kérdéseik vannak a gyerekeknek. Lesz földrajz a nyáron, és mit is mondjak, milyen színű az áram, olyan-e mint az gáz? Rá fogok jönni, hogy könnyebb suli időben, mikor megvan, mit kell megtanulni és kevesebb idő jut mindenféle kérdésekre. Mégis ez az érdekesebb. Így hát nem unatkozom.
Ma a közösen végzett házimunkának örültünk.

Nyárára maradnak az angol órák, mert a tanár nő tud jönni (suli időben nem tudott minden héten jönni), s a legnagyobb nagyon szereti az angol órákat. Azt hiszem én is nagyon szeretném, mert nem kell tanulni semmit, a tanár nő elve az, hogy azt ami tetszik azt nem kell tanulni, az angol óra öröm kell legyen s akaratlanul is megtanulja a gyerek amit kell, sőt többet is. Nem az iskolás anyagot nyúzzák, hanem nagyon érdekes szövegekkel dolgoznak. Azt látom, hogy a lányom megérti a 600 szavas könnyített olvasmányokat és szívesen olvassa is őket. Persze nyelvtanoznak és beszélteti is a tanár nő, kap néhány gyakorlatot egyik óráról a másikra, de úgy látom nem gond, mindig várja az angol órát. Tehát ez maradt, mert jó és mert lehet.

Láttuk, hogy majd megeszik a levéltetvek a diófát a tömbház hátánál. Fiam mentőakcióba kezdett. Mindenfelé katicabogarakat keres és elhozza őket dobozban a diófához. Ma hármat hozott a parkból. Hozott volna többet is, de mondtam, hagyjon holnapra is.


Máris túl hosszú szünetet adtam magamnak. Remélem még jelentkezhetem.

4 megjegyzés:

  1. Én is valami olyanra gondoltam, hogy nyáron lazábbra vesszük a tanulást - illetve nem is "tanulunk". Mert ha elmegyünk a múzeumba, az csak szórakozás, nem is művészettörténet és történelem óra, ha meghatározunk egy rovart, akkor az se biológia, hanem csak a kíváncsiságuk kielégítése... Mindenesetre, ha itthon lesznek végre, bele is kezdek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mégis nagyon hatékony ez a "tanulás", legtöbbször életre szóló.

      Törlés
  2. :) Mi van ezekkel a gyerekekkel? az enyeim is romant akarnak tanulni, pedig maskor nem kedvenc. Mi lazan tanulunk a vakacioban is, ugy ahogy eddig is:), (csak epp a romant akartam kihagyni). Nalunk akkor van vakacio ha elmegyunk itthonrol... es olyan volt sokszor "tanev" kozben is.

    VálaszTörlés
  3. Nincs rosszabb az unalomnál, annál még a román is érdekesebb. :)
    Mivel nem sok lehetőségünk van utazásra így most sokkal többet vagyunk kint és több a játék vagy a szabad tevékenység.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...