2010. november 4., csütörtök

Alakulunk

Ma telt napunk volt.
Itt most vakáció van. Mi is tartottunk két nap szünetet és a péntek is szünet volt, mert nem voltunk itthon. De mivel két hét késéssel vágtunk neki a tananyagnak és még lehetnek olyan napok, amikor nem tanulhatunk rendesen, ezért most újra tanulunk.

Matematikából a fejben számolást gyakoroltuk (a tanmenet szerint) és a tanmenetben tehnika órára adott ötletet is elvégeztük, vagyis készítettünk százas, tízes és egyes lapokat, és kiraktuk a műveleteket. Elég időígényes volt, de jó volt együtt dolgozni és lányom nagy kedvvel rakta ki a feladatokat.



Mindig csodáltam mások ötleteit, hogy kis apró, egyszerű dolgokat nagyszerűen felhasználnak a gyerekek tanításában. Úgy látszik lassan rám is ragad valami. Egy csokis dobozból a tartót -9 rekeszes- "valamire még jó lesz" gondolattal nem tettem a kukába. Hát így használtuk:



S hogy kedvet kaptak a válogatáshoz így folytattuk: (Balázsnak kezdetben igazi kihívás volt, de aztán jól belejött, gyakoroljuk majd mással is.)


Jó dolgom van, mert a szomszédban lakik Klári óvó, s ma nem csak feljött hozzánk, de ötletet is hozott. Csak lap, falevél és zsírkréta kellett hozzá. Utóbbi nem volt, mert egyszer mikor Balázs zsírkrétával rajzolta össze a falat, mindet kidobtam, ezért elmentünk venni, és most már külön, az oo-s fiókban tartom. A levelet a lap alá kell tenni az erezettel felfelé, és a zsírkréta oldalával többször végighúzni a lapon a levél fölött. Érdekes és szép volt:




A héten kaptak a kicsik egy kis, 15 darabos puzzlet. Nagyon tetszik nekik. Anita két évesen nem beszélt, de 50 darabos puzzlet rakott ki egyedül. A két kicsi nem mutatott nagy érdeklődést eddig a puzzle iránt. A héten viszont minden nap többször is kirakták ezt. Persze a nagyobb segít a kisebbnek, öröm nézni őket.


Már nem tudom hol olvastam a tangramról. Valami olyasmit olvastam, hogy fejlesz valamit és egyebek, de ez nem reklám volt, mert egy anyuka írta. Nekem nem volt ilyen. Most lett nekünk is egy. És érdekes.


Ez így szép volt. De még csak a kezdet. Mert még mindig csupa rejtély mit is fed a rajz és tehnika. De lassan kivilágosodik majd ez is. És abban is gyakorolnom kell magam, hogy a két kisebb gyereket a nekik megfelelő tevékenységel kössem le. Még jó, hogy a szabad játék ebben a korban a legjobb fejlesztő. Csak akkor van gond, amikor a fiú autózni, labdázni akar a lánnyal, aki épp babázik.

2 megjegyzés:

  1. Betti! Nagyon tetszik, ahogy különböző színnel jelöltétek a százasokat, tizeseket, egyeseket! Szemléletes! Erika

    VálaszTörlés
  2. Tyű de jo ez a faleveles alkotás! Holnap ki is próbáljuk!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...