2011. július 5., kedd

PIK

Mikor iskolás voltam, volt egy számolós játék, amit nagyon szerettünk játszani. Emlékszem, szüleimmel is sokat játszottuk. Elég elrongyolódott állapotban van már, és sajnos az egyik kártya hiányzik - remélem megtalálom, mert pár napja még mintha teljes lett volna a készlet.
Kerestem, de soha nem láttam, hogy újra kiadták volna. Valamikor régen, a kommunista időben adták ki városunk egyik nyomdájában, nincs copyright rajta, se kiadási év. Szerző viszont van.


PIK

8-12 éves gyerekeknek.

Szerző: Alexandru  Russin
Képek: Stela Creţu

Játékleírás

Játékosok száma: 2-4.
A játékosok célja: a játékszabályok alapján elvégzett matematikai műveletek segítségével minnél több "prim számos" (olyan számok amelyek csak 1-el és saját magukkal oszthatók) kártyát szerezzenek.
A játékban előforduló prim számok a következők: 1, 2, 3, 5, 7, 13, és 17. A 11-es prim szám nem található meg a kártyákon, de az 1-es kártyák szükség esetén 11-ként is használhatók.
A számos kártyákon kívül még van két szám nélküli kártya, egyiken egy pötty, a másikon két pötty van. Az egy pöttyös kártya helyettesíthet bármilyen páratlan számot, a két pöttyös pedig bármilyen páros számot a játékban szereplő számok közül. A végső pontozánál ezeket a kártyákat nem kell beszámítani.

A játék kezdete. A kártyákat össze kell keverni és minden játékosnak kiosztani 5 kártyát. Ezután hat másik kártyát fejjel felfelé az asztalra kell helyezni. Az első játékos egymást követő matematikai műveletekkel - összeadás, kivonás, szorzás és osztás - meg kell próbáljon minnél több kártyát felvnni az asztalra helyezett 6 kártyából. Úgyanígy járnak el a következő játékosok az asztalon maradt kártyákkal.

Például, tegyük fel, hogy az asztalon a következő kártyák vannak: 1, 2, 6, 9, 14, és 17. Ezekkel a számokkal  egy, két, három, esetleg mind a négy művelet elvégezhető úgy, hogy végül a végső eredmény egy olyan szám legyen amit a játékos a kezében tart (a neki kiosztott kártyák között). Így a soron következő játékos szorozhat: 2x9=18. A 18-at el fogja osztani 6-tal, ami a harmadik kártyán van, és ezt az eredmény kapja: 18: 6=3. A 3-sal és a másik kártyán található 17-essel elvégez egy kivonást: 17-3  = 14. És a 14-essel és 1-el elvégez egy összeadást: 14+1=15. A 15-öst a kezében tartva, elviheti azokat a számkártyákat amelyek számait felhasználta az elvégzett műveleteknél, ezeket félreteszi a kezében levő számkártyával (jelen esetben 15).

A játék ideje alatt a következő szabályokat kell betartani:
-Nem kötelező mind a négy számtani művelet elvégzése, hanem csak annyi, amennyi szükséges, hogy a művelet eredménye egy adott ponton megegyezzen egy a kézben tartott kártyával.
-Nem számít a műveletek sorrendje, a játékos dönt a műveletek sorrendjéről.
-Minden műveletet csak egyszer használhat a játékos egy menetben.
-Ha a játékosnak nincs egyetlen megfelelő kártyja sem, hogy legalább egy műveletet elvégezzen, de mégis van egy kártyája amely megegyezik az asztalon levő kártyák egyikével, a saját kártyájával felveheti az azonos számú kártyát. Amikor így sem tud felvenni semmit az asztalról, akkor kötéles a kezében levő kártyák közül egyet letenni az asztalra.
-Mikor az asztalon vagy egy játékos kezében megjelenik az egyik a két pöttyös kártya közül, a játékos elvégzi a szükséges műveleteket ezzel a kártyával, a kártyát a játékban is létező és neki épp szükséges páros vagy páratlan számként használva a kártyát (attól függően, hogy egy pötty vag kettő van a kártyán).
-Miután minden játékosnak elfogytak kiosztott kártyái, újból ki kell osztani nekik 5-5 kártyát, de az asztalra nem kell teni egyet sem (mint a játék elején a 6 kártyát). A játék így folytatódik, amíg elfogy a kártyakészlet.
-Ha egy játékosnak sikerül minden kártyát felvennie az asztalról, akkor sikerült megvalósítania egy "PIK"-et, amire 2 pontot kap. Ebben az esetben a soron következő játékos letesz az asztalra egy kártyát a kezében levők közül.
-Minden játék végén össze kell számolni a pontokat: az összegyűjtött kártyák közül minden prim számos kártya egy pontot ér, a többi számkártyát nem kell számba venni, ehhez hozzáadódnak a a "PIK"-ek által nyert pontok.
-A játék végén az asztalon maradt kártyákat az a játékos kapja, aki utoljára vett fel kártyákat.
-Minden járékpartin a játszmák száma meg kell egyezzen a játékosok számával vagy a játékosok számának egy többszöröse kell legyen, mivel a kezdő játékosnak a többiekhez képest előnye van, mivel neki hat kártya van asztalon.

A 10 év alatti gyerekek játszhatnka egy egyszerűbb változatot, a lehetőségekhez képest, csak egy matematikai műveletet végezve.


 És a kártyák:
Nincs jelentősége annak, hogy a négy azonos számú kártya mindegyikén a szám más színű alapra van nyomtatva.Gondolom idáig kevesen értetek el az olvasással, hisz ilyen hoszzú játékleírást nehéz követni, főleg, ha nincs a kezetekben a játék. Amilyen rongyos állapotban van a játék, nekem is jó, ha itt megvan, lehet szükséges lesz újra legyártani házilag, mert megéri.
:) volt, hogy  fejben elvgeztem a számításokat, aztán amikor elmondtam elkadtam, nem tudtam hogy is jutottam el a kezemben levő eredményig. Aztán volt, hogy ugyanazokat  a kártyákat felhasználva ugyanarra az eredményre ketten kétféleképpen jutottunk el.
Szóval ez nálunk egy kedvenc játék.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...