2011. szeptember 15., csütörtök

Benne vagyunk

az új tanévben. Tanulunk. Sokkal könnyebb volt elkezdeni a tanulást, mint tavaly. Sokat jelent egy év tapasztalat. Azért ez az év más, mint a tavalyi. Most tanév elején a tankönyvekkel együtt tanmeneteket is kaptam. Tavaly a tanmeneteket kicsit később kaptam meg, ezért elég sok időt vett igénybe a tanannyag áttanulmányozása, beosztása. Az idén már könnyebb volt a tervezés, az anyag beosztása, nagyjából maradok a tanmenet mellett, van heti órarend, ami azért rugalmas, de igyekszünk a heti anyagot átvenni minden héten. Nagyjából Anita is tudja mit kell átvenni egy hét alatt. A tanmenet heti 4 matek órát ír elő, de ha a gyereknek kedve van, dolgozhat többet, elvégezheti három nap alatt, akkor a negyediken több lesz a szabad ideje. Ha pedig úgy látom valamihez több idő kell, hát nem sűrget senki. Van idő átvenni az anyagot. Tavaly év közben sokat váloztattunk, azt hiszem most is lesz még változás. Most kezdetnek ez így jó. De már nem gondolom, hogy megtaláltuk egy tanévre megfelelő módszerünket.
A nap tele van, reggeltől estig. Most, hogy megkezdődött itt is az iskola, délutánig jóval csendesebbek a parkok. Amíg tart a meleg igényelik a piknikezést, leülünk a fűre, eszünk kint, aztán jöhet a játék, olvasás. Minden nap sok könyv kerül elő. A kicsi is lassan három éves lesz, lehet együtt társasozni. Közben igyekszem ötleteket gyűjteni, tervezni. Igen hasznos a net. És estére rendesen elfáradok. Úgy-e látszik a blogon?

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm Eszti.
    Én is szeretettel gondolok rátok és mindig örülök, amikor írsz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Betti!
    Nálunk nincs szigorú tanmenet, sem heti lebontás. Ha érdekel, mi hogyan csináljuk az Élet Iskoláját, nézz be hozzám BoldogSzerre. Szerintem ha jó az idő, nyugodtan rohangáljanak kint a gyerkők, esős időben majd jobban ráhajtotok a "tanulásra". (Vajon a kinti játék nem tanulás-e? Miért csak azt nevezzük tanulásnak, ha egy asztalnál ülünk, és olvasunk, írunk, számolunk?)
    Szóval csak lazán és rugalmasan! Mi nem használjuk se a tankönyvet, se munkafüzetet, se kockás meg vonalas füzetet.
    Elég a NAT alapkövetelményeit teljesíteni, a többi nyugodtan igazodhat a gyermek kedvéhez és érdeklődéséhez.
    Sok sikert kívánok gyermekeid otthoni képzéséhez!
    Andrea Réka

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm. Már be-benéztem párszor az oldaladra. Még nem tudok olyan laza lenni. Bár úgy van, hogy az ami a gyereket érdekli, azt csak úgy magától megtanulja. S nem csak az asztalnál írás-olvasás a tanulás, sőt, a "csak úgy" adódó beszélgetések.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...