2012. október 18., csütörtök

Földrajz

Ötödik osztálytól külön tantárgy az itteni iskolákban a földrajz, általános földrajzot tanulnak a gyerekek. Külön tantárgy ötödiktől a biológia is, növénytan a tananyag.

A földrajz szerintem, szerintünk nagyon érdekes. Sok mindent megtanult A. olvasmányaiból (J. Verne) és kíváncsiságból. Ezért öröm lapozni, olvasni, tanulni a földrajzot.

Két nagy részre van osztva a tananyag:
TERMÉSZETFÖLDRAJZ
- A földrajztudomány
- A Világegyetem és  a Naprendszer
- A Föld mint bolygó
- A Föld belső szerkezete és felszínformái
- A légkör
- A hidroszféra
- A bioszféra
- A talaj
TÁRSADALOMFÖLDRAJZ
- Népességföldrajzi alapfogalmak
- Emberi települések
- A Föld természeti erőforrásai
- Gazdasági földrajz

Nem kevés anyag, de érdekes.

Magyarországon viszont úgy éretettem csak hetedik osztálytól van külön földrajz és talán biológia is.. Addig bele van foglalva a TERMÉSZETISMERET nevű tantárgyba (suliban heti 3 óra) mind a kettő, sőt a fizika is, amit itt szintén külön tanítanak hatodik osztálytól.. A négy év alatt gondolom nagyjából fedi egymást a két tananyag. Hogy melyik a jobb, a hatékonyabb? Biztos mindkettő tartalmaz és kér túlrészletezett, fölösleges információt. Nem tudom, mennyire az átlagos tanulót célozza meg a tananyag.
De a természetismeret is érdekes. Tankönyvünk fejezetcímei:
Az anyagok megismerése
Az időjárás és az éghajlat
Környezetünk ábrázolása
Földrajzi környezetünk
Élő környezetünk
A falvak élővilága
Városi lakóház és környezete

Gondolkozom: Annak idején fejből "fújtam" és mutatni tudtam a térképen mindegyik kontinens minden országát és fővárosát. Sajnos már nem tudom mindet. Mondjuk azért országot nem teszek át más kontinensre, de fővárosokat kapásból már nem tudok, pedig valamikor tudtam. Nem baj, ha térképet kapok, meg tudom keresni és itt a netes térkép is. Képtelenek vagyunk mindent megjegyezni. Bölcsesség kell eldönteni mi az igazán fontos és érdemes jó készségeket kialakítani. A sok anyag láttán gondolkozom, kell-e mindez? Mennyi az elég? Mert mindenből maximumot...? Ezeken csak én gondolkodom... S hogy milyen sokat jelentenek a szívesen, örömmel olvasott könyvek, az általuk, belőlük nem tanult, csak olvasott és megjegyzett információk! Nagyon megkönnyítik a tanulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...