2013. május 12., vasárnap

Helytelen az irány, Jónás!

Szeretnénk, ha gyermekeink számára a Biblia nem csak egy lenne a polcon sorakozó sok könyv között. Vannak újra olvasott, szinte megunhatatlan könyveink. Mégis az egyetlen, mely korhatár nélkül olvasható s a három éves is megérti, kérdéseket tud tenni az olvasottakkal kapcsolatban a Biblia. Ez az egyetlen könyv, mely nem porosodhat a polcon. Nem azért, mert európai kultúránkhoz hozzá tartozik a keresztyénség. Hanem mert évszázadokon át megőrizte aktualitását, mivel Isten kijelentett Igéje, útmutató a mindennapi életre és általa ismerhetjük meg Istent. Sokkal könnyebb azt mondani a gyermekeimnek, hogy legyenek becsületesek, kedvesek, ne hazudjanak, mert Isten ilyen. Ha magamra kellene mutatnom, be kell ismernem, nem vagyok mindig követendő példa, bár igyekszem.

Ott sorakoznak a polcon a különböző kiadók gyermekbibliái. Nem megvetendők, lapoztuk, olvastuk őket és újra meg újra elővesszük őket. Marad mégis az egyszerű, kép nélküli Biblia a mindennapi használatra, az amiből mi felnőttek is olvasunk.

Nem elég csak olvasni, de elmélkedni is jó lenne az olvasottakon, gondolkozni, megérteni a szöveget.
Évekkel ezelőtt ismerkedtem meg a Precept Ministries-el. Romániában van egy központjuk, ahol párszor részt vettünk bibliatanulmányozó héten. Vannak magyar nyelvű anyagjaik is, az általam ismertekből legjobban a "József" tetszett. Eddig egy gyerekanyagot fordítottak le és adtak ki magyarul, címe: "Helytelen az irány, Jónás!". Remélem nemsokára megjelenik a "Hogyan tanulmányozzuk a Bibliát?-gyerekeknek"-vagy valami hasonló lesz a cím, románul láttam a könyvet.

Jónás könyvét, történetét nem kell bemutatni. A tanulmány amely olvasni-írni tudó gyerekeket céloz meg, olyan 12-13 éves korig, egy 5 hetes tanulmány Jónás könyvéről, az induktív módszer alapján. A gyerek mint egy riporter kell tudósítson a történtekről. A könyv segít, hogy a gyerek kérdéseket tegyen a szövegnek (ki, mit, mikor, miért), és megértse mi a történet üzenete ma neki.




Fülszöveg:

Kiváló induktív bibliatanulmányok gyerekeknek
A bibliatanulmányozás nagyon izgalmas dolog! A "Fedezd fel önmagadnak!" Bibliatanulmányok gyerekeknek segít, hogy önállóan felfedezd, amit a Biblia tanít és érdekes módszereket ismertet meg veled! Ezek a kis kézikönyvek az egész életre szóló bibliatanulmányozási rendszer alapjainak elsajátításában, általunk felfedezhetjük Isten Igéjének titkait.

RENDKÍVÜLI HÍREK! ÉLŐ EMBER EGY HAL GYOMRÁBAN!
A Keresztyén Hírnök újságírója vagy, és ez életed legnagyobb küldetése! Hihetetlenül érdekes emberekkel fogsz riportokat készíteni: egy királlyal és egy olyan emberrel, aki három napot töltött egy nagy hal gyomrában! Jónás történetét tanulmányozva sokat fogsz tanulni Isten szeretetéről és kegyelméről. Izgalmas lesz Jónással együtt felfedezni, hogy Istennek azonnal engedelmeskedni mindig a legjobb választás.
Kész vagy? Elő a tollat és a papírt, és irány Ninive! Igyekezned kell, hogy időben tudósíts Jónásról, a prófétáról, aki megpróbált helytelen irányba menni.

Lehet egyéni vagy csoportos tanulmányra használni.
Én annak idején még románul vettem át. Szerintem nagyon jó könyv.
Romániában adták ki, de úgy tudom vannak forgalmazói Magyarországon, Szerbiában, Szlovákiában is. (a szükséges infót megszerezhetem).
Valamikor arra gondoltam, hogy kisorsolok egy példányt itt a blogon. De meggondoltam magam, és megpróbálok eljuttatni egy példányt a Eszter által szervezett konferenciára, hátha akad gazdája a nekünk pluszba levő egy példánynak.

P.S. Ez nem reklám, csak 'megosztás'. Semmi személyes hasznom nincs a könyv ismeretetéséből, esetleges vásárlásából.

8 megjegyzés:

  1. Hol lehet kapni Szlovákiában?

    pepita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dalibor Smolnik
      msg kukac bb.psg.sk

      Ha netán nem sikerül rendelni, akkor szülj, mert rákérdezek arra, aki itt felel a terjesztsért, ő ismeri a többi terjesztőt.

      Törlés
  2. az infot köszönöm, de hogy szüljek??? :D

    pepita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért, itt szülni kell? A könyv több mint 10 éve lett kiadva, lehet azóta változott valami. Megpróbálom megtudni, hogy most kitől, hogyan lehet rendelni.
      Szombaton ott leszel a konfin? Ha igen, viszek egy könyvet neked is.

      Törlés
  3. Nagyon nagy örömet szereztél a fiúknak, köszönjük szépen!!!

    pepita

    VálaszTörlés
  4. "az egyetlen, mely korhatár nélkül olvasható s a három éves is megérti"
    Ugye ugy erted, h mar a haromevesnek is van benne ertheto, mert azt, h a Biblia egeszet egy haromeves gond nelkul erti, azt nem hiszem. Bizonyos reszei meg felnotteknek is feladjak a lecket szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a kicsi gyerekek is nagyon sokat megértenek Bibliából. Ott a sok történet, mely felolvasható, elmondható, nem mint mese, hisz Piroska ma nem él, de a Biblia Istene és Jézus igen. Nincs szükség hitvitákra, teológiai fejtegetésekre. Amit látnak mindennap velünk élve hitelesebb annál amit beszélünk, ők tudják, hogy mi hisszük-e azt, amit mondunk vagy csak mesélük nekik.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...