2013. július 29., hétfő

Játék másképp

Az Activity-t nem kell bemutatni, nálunk is szeretik a gyerekek.
A napokban máshogy játszottunk. Neve nincs a játéknak (még).
A kártyákat használtuk. A hátlapjuk a gyermek activity kártyáknak piros, kék vagy sárga, attól függően, hogy mutatni, rajzolni vagy beszélni kell az adott szóról. Letettük a kártyákat hátlapjukkal felfele színenként és mindegyik játékos sorban vett egy-egy kártyát mindegyik színből, vagyis három kártyát. Maga elé tette, és minél hamarabb megpróbálta a három szót 1-2 értelmes bővített mondatba beleszőni. Ha sikerült megtartotta a kártyáit, ha nem sikerült, a társai próbálkozhattak helyette és vitték a kártyákat vagy esetleg osztották maguk között a kártyákat, mert volt hogy mindenki akart próbálkozni. Nem is az a lényeg, ki nyer. Olyan mókás mondatokat szerkesztettek a gyerekek! Néha igazi kihívás volt a feladat. És nagyon érdekes.


Pl. autóversenyző, út egér, esetében.


Vagy: hintázik, templom, indián esetében lehet mondani, hogy: A templom előtt egy indián hintázik. S ezt elképzelni mókás, lehet jókat nevetni. Vagy meglepődni, hogyan is tud valaki kerek, szép, értelmes mondatot alkotni a balettlány, esernyő és űrhajós szavakból.

Van nálunk egy gyerek akinek szinte minden társasjáték unalmas, a gondolkodás is unalmas, de esténként a testvére csak mond neki egy címet (még olyan is volt, hogy "Fegyverek") s ő azonnal mondja a mesét, amit akkor talál ki. Neki az olyan játék az érdekes, ahol beszélni kell. Hát itt kellett. :)

Próbáljátok ki! Korhatár nélkül érdekes. Nálunk a 4 és fél éves is hamar megértette és megyeget neki is. Kellene valami jó ajánlás, hogy jó elbutulás ellen, öregedési emlékezetkiesés ellen, s máris piacra lehetne dobni egy új játékot, persze nem activity kártyákkal...
Amúgy ezek a kártyás játékok gazdaságosak, ha az ember többféleképpen is felhasználja őket.
Ajánlás nélkül is azt hiszem a vidám percek már jót tesznek. Aztán a türelem, ahogy a másikra várunk, a tisztelet, amit a társunk iránt mutatunk, nem nevetjük ki és nem mondjuk, hogy "nekem jobb ötletem van", hanem "én máshogy gondoltam", s maga a gondolkodás együtt - hát nagyon jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...