2013. december 13., péntek

December


Benne vagyunk már jól. Készülök már napok óta pár sort írni. A decemberi rajzot még év elején megrajzolta az egyik gyerek. Mert szép ez a hónap és kissé rövidnek tűnik.

Tanulunk és játszunk. Minden nap eszembe jut, hogy jövő hónapban vizsgázni kell a gyerekeknek. Új iskolában, új tanárokkal. Nem szeretem a vizsga előtti heteket. De túl éljük. A gyerekek nem stresszesek én se nagyon (még).

Közben készülünk a karácsonyra. Nem nagyon, de úgy csendesen. Adventi naptárunk bár egyszerű, a gyerekek élvezik, annak ellenére, hogy nem csak kapnak, illetve feladatokat is kapnak.
Csak ebben az évben figyeltem fel jobban a Jessze fára. Gondoltam arra, hogy most adventben minden nap kövessük nyomon az Ószövetségben Isten ígéreteit a Messiás születéséig. De aztán mégsem tesszük ezt napi rendszerességgel (talán jövőre időben eltervezem), de emlékezünk a várakozásra mely végighúzódik az Ószövetségen, amúgy is mostanában az Ószövetséget olvassuk a gyerekekkel. Emlékeztetjük magunkat arra is, hogy Jézus újra eljön, mint király. Ezért nincs Télapó, se angyal, se Jézuska. De ajándék azért van, és a gyerekek nem lennének gyerekek, ha nem várnák. S én pedig az ő örömüket.

A nagyobb nem teheti meg azt, amit  a kisebbekkel megtehetünk, mert több a tanulnivalója és kevesebb ideje van azt tenni amihez kedve van.  A középsők időnként rákattannak valamire és akkor napokig mindig előkerül, akár úgy is, hogy a rendszeres tanulás kicsit háttérbe szorul egy kis időre, hogy aztán új lelkesedéssel álljanak hozzá újra.
Ilyen volt a rajzolás minta után. Most mikor erről írok, már lecsengett a nagy lelkesedés, mert más került előtérbe. Ötletek innen.






A következő már a hatodikos tankönyvből van. Nem kis munka volt de nem tudom mi ebben a vizuális nevelés. Lehet ezek után a gyerek jobban meg fogja figyelni a város régi épületeinek oszlopfőit?


Aztán időnként kedvet kapnak a színezőkönyvekhez is.


Jó lenne valaki szakmabelivel tanácskozni rajz témában. De addig is a rajzolás marad az egyik legfelűdítőbb tevékenység. A szabad rajzok pedig ... hát azok nagy kincsek a hozzájuk fűzött magyarázatokkal együtt.

Készült sapka hulladék fonalból. Ötlet innen.


Ablakot is díszítettünk.


Képeslapokat szeretnék még készíteni a gyerekekkel, nem tudom mikor, azért is, mert be lehet mutatni technikából.

Nem maradhat el ebben időszakban a mézeskalács sütés sem. Eddig csak egy adag készült s menten el is fogyott.

Téli és karácsonyi dalokat hallgatunk, énekelünk. Persze nem csak.

Most ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...