2016. június 24., péntek

Vakáció!

Itt a nyár, a meleg. Pihenünk. Örülök, hogy nem kell tanulni. Sokat vagy többet olvasnak, s még nekem is jut idő kézbe venni egy-egy könyvet. S ennek úgy örülök! Suli idő alatt sokszor olyan fáradt voltam, hogy nem tudtam összpontosítani komolyabb olvasmányra.

Nagy örömünkre, lett egy fekete, játékos kiscicánk.


Tavaly nyáron készítettek, (végül mi felnőttel is készítettünk) kis rövid bemutatót egy-egy témáról, kinek mihez volt kedve. Érdekes volt.
Erre a nyárra még keresem a "vezérfonalat", hogy ne csak úgy elteljen az idő. Mostanában sok szó esik a fociról. Ez ellen nem is próbálok tenni, bár én nem vagyok focirajongó. Inkább a legjobbat, legtöbbet próbáljuk kihozni ebből. Még én is tanulhatok.
Aztán próbálok új dolgokat kigondolni erre a nyárra, figyelembe véve a mi érdeklődésünket illetve azt, hogy miben lehetnénk még jobbak.
Egy ilyen próbálkozás a közös felolvasás egyszer (vagy majd kétszer is?) egy héten. Mivel a legkisebbtől eltekintve mindenki szeret olvasni, minden nap olvasunk, a kicsinek pedig felolvasunk, viszont olvasmányainkról -szerintem- nem sokat beszélünk, bár szoktuk kérdezni egymást ki mit olvas, ezért gondoltam, hogy felolvassunk egymásnak épp kedvenc könyvünkből egy keveset, pár oldalt, nem többet mint 5 percet. Van akinek van mit tanulni még a hangsúlyos szép olvasásban. Aztán kedvet is kaphatunk így egy-egy könyv elolvasásához. Illetve tanulhatunk új szavakat, kifejezéseket, hisz ha valaki nem ért valamit, megszakíthatja a felolvasót és kérdezhet, aztán lehet beszélgetni az olvasottak kapcsán. Kíváncsi vagyok milyen könyvek fognak előkerülni.

A mai könyvek:


1. Gyermekorvos nélkül. Ebből én olvastam fel, mert épp a héten olvastam ki ezt a könyvet, nagyon tetszett. Mivel egyik gyerek tegnap este elesett és beverte a fejét a kerítés betonrészébe, a "Vágások és horzsolások" cím alatti részt olvastam fel. Hát nevettünk is és tanultunk is.

2. Kalandos vakáció. Jókat nevettünk a felolvasás alatt. Ezt a könyvet én még nem olvastam. De lehet, hogy kézbe veszem amikor pihentető olvasmányra vágyok.

3. Egyéves háború. Érdekes könyv, örömmel olvastam valamikor régebben a tízgyerekes család egy éves beszámolóját. A felolvasó is szép részt választott. Szívmelengető volt.

4. Kezdőrúgás. Ezt sem olvastam, mert már nem győzőm követni gyermekeim olvasmányait. S ha már annyi szó és kép volt a fociról, kellett egy ilyen olvasmány is. Szép volt a felolvasás.

5. A legszebb ajándék. Ezt a könyvet a legkisebb hozta magával a felolvasásra, hisz ő sem maradhat ki semmiből. Nem felolvasott, hanem felolvastam neki a kiválasztott könyvet. Szép volt, s azt hiszem most olvastam először ezt a Max Lucado könyvet. Minden ajándéknál többet ér a szeretetben együtt töltött idő.

Ebben az évben már olvastam pár gyerekkönyvet, hogy lássam mit is olvasnak a gyermekeim, mi az, ami tetszik nekik. Így olvastam el:
Berg Judit: "Rumini a Ferrit szigeten", "Rumini a fényvizeken"
Erich Schmidt-Schell: "Keressük meg Bettyt!"
Bettina Kettschau: "Kaland a Coats szigeten", "Niagara-merénylet"

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...