2010. december 13., hétfő

Játékok

Már gondoltam arra, hogy írok a nálunk bevált játékokról. Virág is írt ilyen bejegyzéseket, amiknek nagyon örülök.

A kicsiknek a babázás, autózás, labdázás, rajzolás, színezés, vízfestékezés, szerepjáték, felolvasás, mesélés a kedvencek. 

Memória játékot lehet velük játszani, sőt a hárommal együtt. Nemrég egy kiárúsításon akadtam rá egy használt de jó állapotú memóriára, nagyon tetszik nekünk.

Annyira látszik a korkülönbség a kicsik között! A kicsi míg újra rákerült a sort sétált egyet vagy mással játszott, de örömmel fordította fel a lapokat. Vele képfelismerőt is játszok. Aztán jók ezek a kártyák nyelvtanulásra is, mindhármójuknak.

A négyévessel gyakran dominózok.
Érdekes, hogy ami szerintem könnyű, neki láthatóan gondolkozást és öszpontosított figyelmet ígényel. A falpocskák egyik oldalán állatok vannak, a másik oldala klasszikus dominó, pontokkal. Csak az előbbivel akar játszani. Néha kell mondjam magamnak, hogy "ne siess, ez játék kell legyen neki". A kicsi is kezd bekapcsolódni a dominózásba, nagyon sok jóindulattal... :)

A Virágtól letöltött játéknak is nagy sikere van a nagyobbiknál.  A középsőnek még nem érdekes. De nagylányommal jót játszottunk. 

Mi így lefordítva tettük le a lapokat és azt hiszem a magunk külön szabályai szerint játszunk, de ez nagyon jó nekünk. Itt a link a játékhoz: társasjáték logikai játékkal.

Most barátkozik a négyéves ezzel a játékkal:

Ellenőrzés:
12 lapocska tartozik a játékhoz, de ha a lapokat megfordítjuk akár 24 féle képpen is ki lehet rakni. Egyelőre 2-3 lapocska után Csenge elfárad, mert neki ez komoly munka. Olyan heti egyszer vagy még ritkábban kerül elő ez a játék. 5-7 évesen játszott vele gyakran Anita.


És végül még egy játék amivel a kicsik még nem igazán tudnak játszani, de azért néha előkerül:


Nem tudom mi a neve. Úgy kell kirakni, hogy a választott kocka (kép) szabadon maradjon. Ez is 5-6 éves gyereknek érdekes inkább. Volt egy idő amikor nagy kedvence volt a nagyobbiknak. A kicsiknek az is gond, hogy belerakják a falapokat, nehez úgy elforgatniuk, hogy mind beférjen, de nagyon szeretik fogni a kezükben a falapokat, tologatni és fordítgatni őket.

Azt veszem észre, hogy a gyerekek nagyon különböznek még abban is, hogy ki milyen fajta játékot szeret inkább. Ki mikor kezdett el babázni, puzzlet kirakni, embert rajzolni, stb. De így szép a család, ha különbözőek vagyunk. És nem vitatom a fejlesző játékok hasznát, mégis meglepődöm, hogy sok mindent csak úgy egyszeriből megértenek, megtanulnak, mikor eljön az ideje - s ez mindegyiknél mást jelent.  Még most is mosolygok magamban, hogy miközben azon gondolkoztam, hogy jó lenne a számokat megtanítanom az akkor háromévesnek, csak épp nem volt időm vagy nem ment a nyomtató, ő csak úgy meseolvsás közben megkérdezte, hányas szám van a lap alján és pár nap alatt hibátlanul felismerte a számokat. Sokszor a fejlesztő játékok áruk miatt nem elérhetőek. Jó, hogy sok ötletet lehet találni a neten és lehet kitalálni is sok mindent.

Utazáskor egyik kedvencünket itt írtam le: link.

Itt most befejezem. Arról nem írtam, milyen amikor szerepjátékot játszanak, mindenféle ruhát öltenek magukra, a harinya lehet fejfedő, a nadrág szára derékra tekerve, sálak, kendők, fátylak. Egész könyvek kelnek életre. Hát ezek a legszebb játékok. S nem is kerülnek semmibe. S a gyúrma is kimeríthetetlen alapanyag. S a házi sokkal jobb mint az üzleti :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...