2011. január 2., vasárnap

BÚÉK

Minden kedves olvasómnak boldog, áldott új évet kívánok!

Kaptam egy régi játékot, amit még gyerekkoromban játszottunk. Nekem még az akkor legényember nagybátyám készítette. Sokat játszottuk. Nagyon szerettem ezt a társasjátékot azért is, mert nem kellett kiütni senkit. A játék neve: Kánaán. Nem tudom honnan ered, ki találta ki a játékot. Az én játáklapomat elveszítettem, most kaptam egy hasonlót. Laminálni fogom, hogy sokáig kibírja.
A játék nagyon egyszerű: egyessel vagy hatossal lehet kezdeni, a hatosnál kétszer kell dobni. Aki piros körre lép előre mehet, aki kékre vissza kell forduljon az utasításnak megfelelően.
Pirosak:
5-szeretet, 16-osra visz
15-hűség, 32
25-jóság, 46
40-alázatosság, 97
50-engedelmesség, 57
65-szelídség, 81
75-türelem, 95
85-önmegtagadás, 93
95-győzelem, 100
100- végcél, aki ide elér, nyert
Kékek:
10-kísértés, visszavisz az 1-esre
20-gyűlölet, 6
30-veszekedés, 18
35-féltékenység, 10
45-hazugság, 20
55-harag, 32
60-rágalmazás, 49
70-gyilkosság, 72
80-lopás, 1
90-ravaszság, 72

Érdekes, hogy pl. a 45-ös visszavisz a húszasra, de az is kék (gyűlölet) és hát vissza kell lépni róla a hatosra.
Miért szeretem ezt a játékot? Azért is, mert ez csak egy játék. Nehéz lenne elfogadni valakitől azt, hogy veszekedős, hazug vagy rágalmazó vagyok. De ez csak játék. S ha rálépek egy kékre, míg visszalépek az is eszembe jut, hogy a bűn ennél (a visszalépésnél) sokkal komolyabb. Nekem önvizsgálat is. Emlékszem volt, amikor játék közben magamban bűnvallást is tartottam. De ez csak játék. Mégis tudom, ha véletlenül a szelídségre lépek, hogy bezzeg sokszor nem vagyok szelíd, és jó lenne ebben erősödni! Én így játszottam gyerek- és kamaszkoromban. Nem mondta ezt nekem senki, nem is ajánlom másnak, csak épp leírtam. Ma egy játék alkalmával háromszor léptem a haragos mezőre. Ez csak játék, de vajon minden rendben van? -kérdeztem magamban. És ez a játék jó alkalom beszélni ezekről a szép és csúnya dolgokról, ahogy spontán módón adódik, persze anélkül, hogy a másikat vádolnánk. Nálunk így esett szó a rágalmazásról, hogy mit is jelent ez a szó.
No, azt hiszem be kellene fejezzem, és megőrizzem magamnak a sok szép emléket ami a kánaánozáshoz kapcsolódik.
Még annyit: a játék nevét nem magyarázták, valahogy értettük, természetes volt. Kánaán: a héberek Egyiptomból Kánaánba vándoroltak, az ígéret földje, ahová nem jutott be minden elinduló, és jeletheti itt  a menyországot, égi Jeruzsálemet (az első játálapomon kisebbek voltak a karikák, középen volt egy rajz, sárgával: felhők fölött városfal, épületek), ahová nem lehet akárhogy bejutni. Nem mintha jó tettekkel ellensúlyozhatom bűneimet. A Biblia szerint kegyelemből, Jézus Krisztusba vetett hit által üdvözülünk. De azt is írja, hogy a hazugok nem mehetnek be a mennyei Jeruzsálembe.

Kívánom, ebben az évben erősödjetek meg a hitben, a szeretetben és a jó cselekvésében!

4 megjegyzés:

  1. Boldog új esztendőt kívánok Neked és kedves családodnak! Köszönöm a jókívánságodat, remélem sikerül fejlődnöm, mert rám fér... A játék pedig nagyon tetszett, végig is gondolom, hogyan tudom elkészíteni! Szia: Erika

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Betti! Neked is áldott, békés új évet!

    VálaszTörlés
  3. jajj de jó, már régóta keresek ilyesmit!

    pepita

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...