2011. július 8., péntek

Közszállítás napja városunkban

Július 8 - városunkban ez a közsszálítás napja, mert 1869 július 8. -án indult el az első lóvontatta villamos. Ma ingyen lehetett közlekedni a közszállítási eszközökön és a város központi részében le volt zárva a forgalom az autók számára.
A központban volt zenekart hallgattunk.
Megnézhettük a mai villamosokat, autóbuszokat, trolibuszokat és pár régi villamos is ki volt állítva. Ez már érdekes volt.
Ez egy mai villamos.
Ez már egy régebbi. Nem tudom kik utazhattak benne. Kellemes lehetett az utazás.
Ez  egy régi fapados villamos, 1986-ban még járt ilyen villamos a város egyik félreeső negyedébe, az 5-ös vonalán, Rónácra. Emlékszem hogy én is utaztam ilyen villamossal nagy ritkán.

Ez egy még régebbi villamos, 1927-ben gyártották, Temesváron.

Láttunk egy lóvonatásu villamost, sajnos csak állva láttuk. Alig lehetett megközelíteni, tele volt gyerekekkel, így nem nézhettük meg belülről. A vagont Bécsben gyártották, és 1869-ben tették forgalomba.



Megtudtuk, hogy lóvontatta villamos legelőször New Yorkba járt 1832-ben. Európában az első villamosvasutat lóvontatta villamosoknak Párizsban építették 1854-ben. Aztán Angliában vezették be a lóvontatta villamosokat, 1860-ban Birkenhead, majd 1861-ben London városában. Következtek 1863-ban Genf, Kopenhága, Pest. 1835-ben Bécs és Berlin. 1866-ban Hamburg. 1867-ben Buda. 1868-ban Stuttgart. Majd 1869-ben Brüsszel és Temesvár.

Befejezésül a  tion.ro-ról egy kép a lóvontatta villamosról, ma.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az asztalos! Milyen hosszú utakat tett meg, hogy úgy gondolták passzol bele az asztal italtartó(?)val?

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is ez tetszett a legjobban. Nem kérdeztem, nem tudom, milen hosszú utat tehetett meg. Szerintem ez nem a köznépnek volt szánva. De azért szép.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...