2013. augusztus 5., hétfő

Játék - kallódó apróságokból

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy szép kis zsákocskát, apró figyelmesség volt egy konferencián. Jó darabig nem tudtam, mire használjam. Aztán egyszer eszembe jutott, mire lenne jó.


Apró, kallódó dolgokat, játékokat szedtem össze: egy puzzle darab, egy lego, egy gesztenye, egy toll, egy kő, egy hegyező, egy üveggolyó, egy palack kupakja, egy kicsi ceruza, egy csipesz, egy radír, egy dobókocka, egy dominó, egy dobókocka, egy kis kulcs, egy gomb, egy hajgumi, egy csavar, egy kicsi kisautó, amely pár napja a szekrény alatt hever, egy pénzérme, egy zseton, egy elem, egy zsírkréta, egy kagyló vagy csigaház ...

Az apróságokat beleteszem a kis zsákba. Összehívom a gyerekeket. Sorban egy sállal bekötöm egyiknek a szemét, úgy, hogy ne láthasson semmit. Kezével benyúl a zsákba és kivesz egy tárgyat. Megpróbálja kitalálni mi az. Ha kitalálta, megtarthatja amit kihúzott. Általában 4-8 alkalommal jár körbe a zsák. Az nyer, aki a legtöbb tárgyat gyűjtötte. Nagyon tetszik a gyerekeknek ez a játék. Az elkallódott játékokat általában visszaadom nekik a játék végén. A zsák tartalma mindig változik legalább részben.
Most épp ezek voltak benne.


Lehetne még írni, hogy fejleszti az önuralmat, mert nem szabad beleszólno, segíteni a társunknak s ez 3-4 évesen elég nehéz. Aztán fejleszti a finommotrikát, hisz apró tárgyakat kell tapintás által felismerni. Azt hiszem elsősökenk is jót tesz írásgyakorlat előtt, közben vagy után.
Jó játék, mert ingyan van, kéznél van és mókás is.

5 megjegyzés:

  1. köszi :) igazán jó ötlet és hasznos :)

    VálaszTörlés
  2. Ez jó ötlet, nálunk jóval nagyobb zsákra lenne szükség, ha az összes kallódó dolgot felszedném. Szerintem a csattanó az lehetne a fejlesztő játék végén, hogy ki-ki pakolja vissza az eredeti helyére azt, amit gyűjtött. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez jó lenne. És még szívesen is tennék, azt hiszem. :)

      Törlés
  3. Szuper ötlet, rendrakós játék! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer hallottam egy rendrakós játékról. Sajnos nem tudom már pontosan, hogy volt. Talán összeszedte az anyuka az el nem pakolt játékokat egy zsákba és ebből mindenkinek el kellett tenni 5 darabot. Négy gyereknél az mér 20 darab. Nem semmi.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...