2013. október 11., péntek

Ma


kitettük a csigát, miután sokszor megcsodálták a gyerekek, hogy ássa el magát télire s teleljen át csiga módra.
Örülünk a napsütéses őszi napoknak. Néha látunk még pillangót. Tücsköt, szöcskét, katicabogarat, bodobácsot szinte minden nap látunk, de már nem hozzuk haza őket.

Itthon tanulunk (is). A legnagyobb a legrendszerezettebben. Neki kevesebbet kell segítsek, ha nem megy valami,  kérdez és én is kérdezek.  A következőt sok nógatással biztatással kell terelgetni. Mindent elvégez, de nem nagy lelkesedéssel, illetve szinte minden más érdekesebb és fontosabb, mint a tanulás. Jó, hogy nincs még sok tanulni valója, mert szinte végig mellette kell ülni, amint elfordulok, megáll, mással foglalkozik -amin nem csodálkozok, hisz én is ilyen voltam, túl kell élni az első pár évet. A kisebbel is most már komolyan, rendszeresen töltögetünk ki feladatlapokat -mert ettől tanulás neki a tanulás, de nekem vannak más céljaim is, amiket szeretnék vele elérni, ezért nem csak töltögetve tanulunk. Látom, hogy csak rendszerességel és apró lépésekkel lehet haladni. S a legkisebb igyekszik mindenütt ott lenni, így a kicsikkel a tanulást igyekszem akkor megoldani, amikor a legkisebb alszik. Közös asztálnál dolgozunk együtt és párhuzamosan így együtt és egyik a másiktól is tanul. Pl. matekból a kisebb beszól a nagyobbak, hogy "én is úgy gondoltam", a nagyobb is néha besegít a kisebbnek, de nem számolásból.

Elkészítettük az ősz minikönyvet innen. Tanultunk angolul is néhány szót és az évszakról való beszélgetéshez is használjuk.




A hónapokat is tanuljuk évszakonként azzal aki még nem tudja. Jó ehhez az "Utazás a naptár körül" játék is.


Finom motrika fejlesztéshez megvettem a Gama Kiadó (Editura Gama) Labirintusok (Labirinturi) dobozát. 36 labirintus tartalmaz és a megoldásokat is, letörölhető lapokon, tehát számtalanszor elvégezhetőek a feladatok. Nálunk az 5 éves kedvence most ez, de a 7 éves is előveszi néha.


A középsők is rászánták magukat, egyik kedvet csinált a másiknak is, és elkészítették az őszi falevelet ahogy Virág oldalán láttuk és a legnagyobb már elkészítette ezelőtt egy hónappal. Türelemre és kitartásra volt szükségünk, de megérte.


Még nem tudom az elsősnek milyen munkákat kell felmutatni félév végén rajzból és technikából. De addig is igyekszünk minden héten készíteni valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...